Алуминиеви тигани и тенджери: подробно ръководство

алуминиеви тенджери

Съдовете за готвене се произвеждат от най-разнообразни метали. Един от най-популярните за производство на тигани и тенджери е алуминият. Какви са неговите свойствата, какви видове алуминий съществуват и с какво се характеризират съдовете, изработени от него, ще разгледаме по-долу. Четете внимателно, ако обмисляте да купувате алуминиеви тенджери или тигани.

Характеристики на алуминиевите съдове

Алуминият се е превърнал в един от най-популярните материали за изработка на съдове за готвене, защото провежда топлината много добре, лек е и е лесен за отливане. Почти без изключение алуминиевите съдове за готвене винаги са покрити с незалепващо покритие (PTFE) или с керамично покритие. Много вероятно е да откриете също и чинии и купичките изработени от алуминии. В миналото това е била изключително популярна издръжлива посуда.

Лят алуминий и обикновен алуминий: каква е разликата?

Има фундаментална разлика в начина, по който се произвеждат алуминиевите съдове. От една страна, алуминиевите съдове могат да бъдат пресовани или студено изковани от алуминиеви листи. От друга страна, могат да бъдат отлети от разтопен алуминий, наричан накратко лят алуминий.

Готварски съдове от лят алуминий

За да се направи лят алуминиев тиган, тенджера или тава, алуминиевата сплав се разтопява чрез нагряване и след това се излива в желаната форма. Стандартът тук е процесът на леене под налягане, при който алуминият се пресова. С този процес дори сложни форми могат да бъдат отлети безопасно. Съществува и ръчно леене за по-опростени форми, при които само гравитацията разпределя стопилката в желаната форма.

Предимства на алуминиевите отливки

При алуминиевите отливки лесно могат да се постигнат различни дебелини на стените на съдовете за готвене. Дебелата основа разпределя и съхранява добре топлината, тънката странична стена пък спестява от теглото и не абсорбира излишно много топлина. Добре оформеният ръб осигурява стабилност на съда. Всички тези неща могат да се постигнат с лят алуминий.

Друго предимство на алуминиевите отливки е фактът, че в тях до голяма степен няма напрежение в материала. Съдовете за готвене се изливат в течна форма и се охлаждат. Не е необходима трансформация.

Недостатъци на алуминиевите отливки

Производственият процес обикновено е по-скъп, както и крайният продукт. Освен това по повърхността на съдовете от лят алуминий могат да се видят следи от процеса на леене, а именно малки вдлъбнатини или следи, получени от формата.

Пресовани/ковани алуминиеви съдове за готвене

Алуминиевите тигани и тенджери, които не са изработени от лят алуминий, са пресовани или ковани. За целта, от алуминиев лист се изрязва парче, което след това се пресова във формата или се кове студено с голяма сила. Преди всичко пресоването се използва главно за доста евтини продукти, които обикновено имат дебелина на стената само 2-3 mm.

алуминиеви съдове за готвене

Съдовете за готвене, изработени от кован алуминий, имат по-стабилна структура на материала благодарение на процеса на коване, при който върху алуминия се прилага много голяма сила, отколкото при пресоването. Поради това съдовете за готвене, изработени от кован алуминий, обикновено са по-здрави от тези, изработени от пресован алуминий. По време на коването могат да се постигнат и по-сложни структури, като например подсилен ръб.

Предимства на пресованите/кованите алуминиеви съдове за готвене

Готварските съдове, изработени от пресован или кован алуминий, обикновено са по-евтини от тези, изработени от лят алуминий.

Недостатъци на пресовани/ковани алуминиеви съдове за готвене

Дори когато са студени, съдовете за готвене, изработени от пресован алуминий, имат определени вътрешни напрежения в материала, тъй като всъщност плоската алуминиева плоча е била форсирана във формата на тиган или тенджера.

В допълнение към тези напрежения съществуват и напреженията от топлинното разширение по време на употреба. Особено при тънкия материал, в екстремни ситуации (прегряване или изключително неравномерно нагряване, поради неправилно позициониране върху плота) може да се стигне до трайна деформация на основата.

Алуминий и индукция

Алуминият не е феромагнитен, така че алуминиеви съдове не могат да се използват на индукционни котлони. Съществуват обаче различни техники, които позволяват използването му все пак върху индукционни котлони. Най-разпространената техника е да се постави феромагнитен диск от неръждаема стомана на дъното на алуминиевия съд.

Алуминият е лесно рециклируем

Голямото предимство на алуминия, независимо от това дали е лят, пресован или кован, е, че той се рециклира много лесно. Поради сравнително ниската температура на топене в сравнение с други метали (само 650-700°С) е необходима по-малко енергия за рециклирането му. Така че, ако изхвърляте тиган или тенджера, изработени от алуминий, можете да го направите в контейнера за рециклиране.