Чаши за коктейли - видове и специфики

чаши за коктейли поставени върху поднос

Да правите коктейли е нещо повече от смесване и разбъркване на няколко напитки. То включва креативност, подходящите чаши и дори бар-оборудване. Днешните видове коктейлни чаши са толкова разнообразни, колкото и напитките, които се сервират в тях. Независимо дали притежавате само чаши за вино и искате да увеличите колекцията си или пък сте попаднали тук от любопитство, изготвихме за вас задълбочено ръководство за различните видове чаши за коктейли. Четете по-долу.

Защо да инвестирате в различни видове коктейлни чаши?

Причината е изключително проста - за да подобрите изживяването по време на консумиране на коктейла. Всеки тип чаша е предназначен да покаже аромата, да запази температурата, цвета и вкуса на въпросната напитка. Освен това много ценители смятат презентацията за важна, тъй като ефектът от напитките има тенденция да се губи, когато се сервират в грешен тип чаши. И понякога използването на специфичен вид е най-разумния подход.

Материалите, от които се правят коктейлните чаши

Когато зареждате домашния бар, има ли определени материали, за които трябва да внимавате? Всичко зависи от това, което сервирате. Стъклото е най-популярно, докато материали като калай и мед обикновено се използват за изолация на охладени напитки. Някои миксолози предпочитат акрилни съдове за алкохолните напитки, особено ако те се сервират навън.

Стилове коктейлни чаши

В допълнение, днешните коктейлни чаши подобряват атмосферата и дори, заради тях може да се започне разговор. Независимо от предпочитаната от вас естетика, лесно е да намерите стилна коктейлна чаша, която да се слее с вашето събитие.

Например, класическите големи чаши за червено вино са  подходящи за официални поводи, докато малките чаши за коктейли в ярки цветове, привличащи вниманието са много подходящи за по-лежерна обстановка. Така или иначе, наличието на набор от чаши за коктейли ще ви позволи по-голяма гъвкавост.

Коктейлни чаши

Това е тип чаша, използвана за сервиране на смесени напитки. Чашите за коктейли се предлагат във всякакви форми и размери. По-високите чаши са функционални за смесване на напитки различни цветове, докато по-ниските за микс от две напитки само - водка и сок например

Ниски и широки чаши за коктейли

Известни са също така и като старомодните чаши и най-често се използват за сервиране на спиртни напитки като уиски или водка. Притежават широка и здрава основа и са идеални за смесване на нетечни съставки - например мента с основната напитка. Най-често се срещат в два размера - 300 мл. и 400 мл.

чаши за вино се сушат

Чаши за мартини

Появява се в началото на XX век. на парижкото изложение през далечната 1925 г., когато е представена като модерна алтернативна чаша. Интересен факт е, че чашите за мартини първоначално са били използвани за консумация на шампанско. Днешната версия включва по-дълго стъбло за минимизиране на топлопреминаването и по-широка периферия, която подобрява аромата на ликьора. Чашите за мартини обикновено се срещат в два размера - 300 мл и 400 мл.

Чаши за уиски

Късите, широки и здрави чаши, в които може да се сложи много лед се използват за сервиране на уиски, както и на дестилирани спиртни напитки. Възможно е да налеете и сладки напитки, ликьори, които се пият най-добре в малки количества. Този тип чаши се предлагат в два размера в 250 мл и 400 мл.

Съвет от нас: Най-добре се усеща вкуса, ако предварително разбъркате напитката с леда.

Чаша за маргарита

Маргаритата е много известен коктейл. Поради тази причина и чашите за него са много  и различни стилове. Най-популярната в под формата на купа с ямка с множество нива. Тя е тясна близо до стъблото и широка при ръба. Ръбът се обсипва със сол така.

Допълнително предимство е, че чашите за маргарита се използват и за сервиране на ястия с пръсти и ордьоври. Помислете за коктейли от скариди, плодови салати и разнообразие от чипс и зеленчукови дипове.

Чаши за вино

Когато стане въпрос за чаши за алкохол, почти всички първо се сещат за чаши за вино. Те могат да бъдат с тънки или с дебели стени. Могат да бъдат малки или големи. Също така не са малко и чашите за вино с рекламни брандове по тях, защото големият обем предразполага към лесно брандиране.

Чаши за шампанско

Тесни с висока купа и сочещ навътре ръб. Дизайнът им е създаден така, че да помага за поддържане на свежата карбонизация на напитката. Подобно на чашите за вино, този тип разполагат със стебло, което предотвратява преноса на топлина от ръката на човек към течността.