Емайлът като покритие за тигани и тенджери: какво не знаем?

емайлирани тигани и тенджери

Най-общо „емайл“ се използва за термин, означаващ стъкловидно покритие върху метали като чугун или стомана. Това е много стар метод за запечатване на съдове за готвене, тигани и тенджери. Може да срещнете в описанието на продуктите стоманено-емайлирано или стоманено-керамично покритие. По-долу ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за емайлираните съдове.

Емайлът незалепващо покритие ли е?

Много хора искат да знаят, дали могат да готвят така все едно съдът е незалепващ, когато е емайлиран. Подобно на стъклото, емайлът има непореста, хигиенична повърхност, което на практика означава, че не притежава незалепващ ефект. Ако е необходимо, изберете съдове за готвене с незалепващо покритие за храни, които са склонни да залепват. Емайлираните тигани и тенджери ще ви послужат за по-високо нагряване и за незалепващи храни.

Безопасен ли е емайлът?

По принцип всяко покритие на пазара е тествано многократно и е безвредно, включително и емайла. Той е стъкловиден по природа и се топи само при толкова високи температури, че никоя домакинска печка не може да ги достигне. По този начин се изключва потенциално вредното отделяне на газове в случай на силно прегряване на съдовете за готвене. В допълнение, повечето емайли не съдържат никел, така че емайлираните съдове са добра алтернатива на съдовете от неръждаема стомана за хора, които са алергични към никел.

Устойчив ли е емайлът във фурна?

Емайлът се разтопява при около 800-900°C. Следователно обичайният максимум от 250°C не е проблем за самия емайл. Въпреки това, винаги спазвайте информацията, предоставена от производителя относно използването на тигана или тенджерата, тъй като дръжките и фитингите могат да изключат използването на фурна.

Подходящ ли е емайлът за индукция?

Емайлът е само покритие, основният материал на съдовете за готвене е решаващ за пригодността им за индукция. Когато са с емайлирани, съдовете обикновено са стоманени или чугунени, като и двата вида са подходящи за индукция.

Винаги първо загрявайте съдовете на индукционния котлон на ниска мощност, преди постепенно да превключите на по-висока мощност. Прекалено бързото нагряване може да доведе до напукване на емайла, тъй като стоманата или чугунът отдолу се разширяват твърде бързо поради директно индуктивно нагряване, докато слоят емайл не се нагрява индуктивно, а много по-бавно чрез топлопроводимост и следователно се разширява по-бавно. Нивото на усилване и мощност на индукционния котлон може да се използва само при загряване на по-големи количества вода, в противен случай има опасност от спукване на емайлираното покритие.

мъж държи голям емайлиран съд

Как почиствате емайла?

Емайлът е много лесен за поддръжка, поради своята стъклена природа. Гореща вода, малко препарат за миене и мека кърпа обикновено са напълно достатъчни. Ако има упорити замърсявания може да се справите с четка за съдове или мека гъба. Ако нещо е много силно изгоряло, най-добре е първо да накиснете изгорялата част в гореща вода с малко препарат за миене и след това да се опитате да го почистите. Използвайте мек почистващ препарат без пясък, за да придадете на емайла неговия перфектен, безупречен блясък. Никога не използвайте телчета или груби абразиви, съдържащи пясък.

Емайлираният съд безопасен ли е за миене в съдомиялна машина?

Това зависи от спецификациите на производителя. Сам по себе си емайлът може да издържи на съдомиялна машина. Въпреки това, емайлът като стъклото може да „корозира“ в съдомиялната машина, така че най-добре сверете информацията с листовката от производителя.

Ако съдовете за готвене са обозначени като подходящи за съдомиялна машина, изберете нежна програма (програма за стъкло, ако има такава). Горните ръбове на емайлираните съдове обикновено имат следи от износване. Там няма защита върху чугуна или стоманата, заради това е най-добре да извадите съдовете веднага след изплакване и да ги подсушите добре с абсорбираща кърпа. Ако готварският съд няма ръб от неръждаема стомана, капнете няколко капки масло върху кърпа без влакна и разтрийте ръбовете с нея, за да го предпазите от ръжда.

Можете ли да използвате тигана, ако емайлираната повърхност се е пукнала?

В случай че повредената зона е от външната страна на готварския съд, няма никакъв проблем да продължите да готвите с него. Ако обаче е от вътрешната страна на съда, то тогава може да се разшири в резултат на контакт с храна и течности. В такава ситуация е най-добре да смените съда с нов.