Как да подредите кухненското оборудване на плота?

кухненско оборудване на плота разхвърляно

Голяма част от организирането на всяко пространство е да знаете какво да съхранявате там и какво не. Същото се отнася и за кухненския плот, който е ограничено пространство, способно или да ви помогне да готвите по-добре или да ви попречи да го направите. Нека да видим как да не се затрупате с кухненско оборудване върху плота и кое реално ви е нужно отгоре върху него.

Какво да сложите върху плота?

Мястото на кухненския ви плот трябва да бъде запазено за кухненското оборудване, което ползвате най-често. Под често имаме предвид ежедневно, а не веднъж на месец. Това например са бурканите с подправки и кухненската хартия, които трябва да държите на удобно място, за да не губите време в разхождане из кухнята. Нека да видим кои са и другите по-често използвани неща.

Бурканите за подправки, чай и кафе и солницата

Независимо дали са обикновени бурканчета или декоративни, те трябва да са приспособени да пазят подправките от въздух и влага. Ако пък разполагате с по-големи размери буркани, може да сложите в тях бисквитки, бонбони, соленки или други неща за похапване.

Кафе машината

Ако не си започвате деня без кафе, то няма как кафе машината да е скрита в някои от шкафовете. Това би ви затруднило неимоверно много всяка сутрин. Поставяйки я на кухненския плот, близо до контакт, ще си осигурите удобство и бързина. Най-удобно е близо до нея, да разположите и любимите си чаши за кафе и вода. Така няма да е нужно да се пресягате за чаша, когато си пускате кафе. Ако пък обичате бързоразтворимо кафе, то може да оставите буркана на плота.

Сушилник за съдове

Сушилникът за съдове трябва да бъде позициониран до мивката и близо до съдомиялната машина. Най-вероятно съдомиялната ви е в някой от шкафовете на най-долното ниво. Ако трябва да избирате, дали сушилникът за съдове да е по-близо до мивката или до съдомиялната, изберете до мивката. Логиката се крие в това, че миейки чинии на ръка те все още може да са малко мокри, преди подсушаване и за да не капете из цялата кухня трябва да е наблизо. Съответно, съдомиялните имат подсушаващ режим и вадейки от там чиниите, може направо да ги поставите в шкафовете.

Пасатор

Ако имате място на плота, то пасатора определено трябва да го държите горе. Обикновено пасаторите са доста тежки и може да повредят шкафовете ви. От друга страна плотовете са създадени, за да издържат на тегло.

Кухненската хартия

Абсолютно задължително тя трябва да ви е под ръка. Винаги когато разлеете нещо или искате да забършете, трябва да може да я достигнете без излишни движения.

Всички прибори за готвене

Най-доброто място за често използвани прибори като шпатули, лъжици, черпаци и щипки е до печката. Полезно е всички те да са наблизо, заедно с ножовете.

купа за плодове и друго кухненско оборудване

Кошница за плодове

Колко често ви се е случвало да приберете плодове в хладилника и да ги забравите след това, докато се развалят и трябва да ги изхвърлите. Когато държите плодовете пред очите ви, вероятността да ги изядете е много по-голяма.

Дъска за рязане

Ако притежавате повече от една дъска за рязане, тогава подберете тази, която ви е най-удобна и я позиционирайте близо до ножовете. В противен случай, има възможност да ви домързи да я извадите от шкафа и да режете направо на плота, като по този начин му навредите.

Тостер

Ако сте почитатели на препечените филийки, то всяка сутрин няма да ви е много комфортно да вадите тостера от шкафа. Заради това най-добре е да го позиционирате близо до кафе машината. Внимавайте обаче и двата уреда да са позиционирани по-далеч от мивката, за да не им намокрите кабелите и да предизвикате инцидент.

За заключение

Кухненското оборудване е много важно, когато бързате. Ако не ви е удобно за използване, то може да изтървате често прибори, ножове, храна и дори да предизвиквате инциденти. Заради това подходете мъдро към подреждането на кухненското оборудване.