Как да подредите приборите, аксесоарите и кухненското оборудване?

дървен плот с разположена посуда върху него и кухненски прибори

Ако кухнята ви е средно голяма, а в същото време и нямате много уреди, аксесоари и прибори, тогава всичко е под контрол. Ако обаче разполагате с ограничено място и не знаете кое къде да го сложите, решихме да ви помогнем. Сигурно се чудите, дали трябва да поставите вилиците и лъжиците в буркан на плота до мивката или пък ще е по-добре да са в шкаф. Не знаете къде да прибере миксера и хлебопекарната, дори на салфетките се затруднявате да намерите място.

Кухненските уреди

Трябва да са подредени така, че да са ви удобни за ползване, ако ги използвате често. Ако всяка сутрин си приготвяте кафе, то кафе машината няма защо да е качена нависоко в някой шкаф. Съответно, за да ви е удобно, до нея може да поставите и кафе капсулите или кафето, което използвате, заедно с няколко чаши. Съхранявайте уредите, които използвате ежедневно, на плота, а тези, които използвате ежеседмично - в долните шкафове. Съхранявайте уредите, които рядко използвате в килера или в най-високите шкафове.

Кухненската хартия, хартията за печене и фолиото

Общото между тези неща е формата. Можете да ги държите в шкаф, където да са положени по дължина. Ако имате обаче високи шкафове, съвсем спокойно може да оставите кухненската хартия изправена на поставка. Нея дори може да я вдигнете горе на плота, предвид това, че най-вероятно я използвате ежедневно.

луксозен плот с кухненски прибори и аксесоари

Консервирани продукти, буркани и тежки стъклени купи

Най-добре е те да са в някой шкаф на ниско. Така ще си спестите риска от инциденти, ако някой буркан е по-тежък и го изтървете върху вас. Постарайте се да са добре организирани, за да пестите място. Няма нищо нередно в това да ги подредите дори един върху друг.

Тежката стъклена посуда трябва много да я пазите. Тя също трябва да бъде разположена на ниско, в долните шкафове. Може да поставяте купите една в друга, като най-отгоре поставите всички капаци.

Лъжици, шпатули и бъркалки

Всички щипки, лъжици за готвене, шпатули и подобни прибори може да ги разположите в чекмедже близо до фурната. Така ако нещо ви потрябва няма да се налага да прекосявате цялата кухня за да го получите.

Дъските за рязане

Съхранявайте дъските за рязане вертикално. Най-лесно е просто да ги подпрете до стената на шкафа. Много хора ги поставят близо до мивката, но така рискувате, те да се мокрят постоянно, което да ги увреди.

Подправки

Тях съвсем спокойно можете да ги вдигнете и на по-високо. Ако над котлоните ви има шкаф, можете да използвате него. Дори и да съборите някое бурканче, то няма да стане голяма беля. А ако са ви в пакетчета, най-много да разпилеете малко подправки на пода.

Чаши за вода и безалкохолно

Най-лесно е на тях да им намерите място. Изберете един рафт и ги разположете една след друга. Ако пък най-често вкъщи пиете кафе, то тогава вместо чаши за безалкохолно, подредете на него чашите ви за кафе. Ако рафтовете ви са отворени, то трябва редовно да премивате чашите отгоре и да забърсвате праха от самите рафтове.

Ножовете

Никога не прибирайте ножовете си мокри, защото можете да ги повредите. За съхранение на ножове има много приспособления - поставки, закачалки, дори магнитни ленти, които се закачат на стената.

Тенджери и тигани

Тенджерите и тиганите можете да ги държите в голям шкаф на ниско, а можете да ги съхранявате и вертикално, закачени. Закачането им става посредством кукички и те висят надолу. Така ще са близо до котлоните ви и ще можете да ги стигате за секунда, когато ви потрябват без да се навеждате. Естествено, много зависи колко точно място имате около котлоните си, на плота, какво вече имате закачено на стената и др. Ние само ви нахвърляме идеи, а вие трябва да ги съобразите с вашето помещение.