Как се почиства гуменият бар мат?

класически бар с барово оборудване и бар мат

Във всеки бар ще откриете подложки за чаши, скари за отцеждане на чаши, изработени от гума и бар матове. Те са специално създадени, да уловят всяка капка, която е случайно разлята по време на приготвянето на напитките, като предпазят повърхността на бар плота от намокряне, залепване и образуване на петна. Тъй като попиват течности, от алкохол до лепкави плодове сокове, те трябва да се почистват редовно, за да се предотврати образуването на мухъл, петна и омазняване.

Това естествено довежда до залепване на чашите по повърхността на бар мата или бар мрежата, както също ще го срещнете да се нарича в практиката. Крайният резултат ще е, че тези подложки ще започнат да ухаят неприятно и ще станат нехигиенични. Естествено, това е последното нещо, което човек би искал в заведение, в което се сервират напитки и храна. Нека да видим как се почистват лесно гумените бар матове и мрежи.

Как да почистваме гумени подложки за чаши?

Ръчно измиване на подложката

Както при всяко друго такова почистване, ще са ви необходими подръчни материали. Ето, кои са те:

 • Пластмасова тавичка;
 • Метла;
 • Лопатка за отпадъците;
 • Голяма мивка или широка свободна повърхност;
 • Кофа;
 • Четка за почистване;
 • Топла вода;
 • Течност за миене на съдове;
 • Поставка за сушене;
 • Гумени ръкавици (по избор).

Стъпка 1: След като смяната приключи, трябва да съберете всички гумени подложки за чаши от баровете и да ги поставите хоризонтално, една върху друга върху тавичката. Така подредени ги отнасяте при мивката.

Стъпка 2: Изцедете течността от всяка подложка за бар в мивката. Уверете се, че сте изплакнали мивката добре, тъй като ще миете бар-подложките в нея.

Стъпка 3: Почистете всяка подложка от трохи и всякакви други остатъци с помощта на метличката и лопатката. Не забравяйте да почистите и двете страни на подложките.

Стъпка 4: Поставете подложките за бар легнали в мивката или върху повърхността за почистване. Изсипете достатъчно количество течност за миене на съдове върху тях и ги изплакнете с топла вода. Тук е момента да използвате четката и хубаво да ги изтъркате. Почистете цялата повърхност на постелката от двете страни. Използвайте четка с косъмчета, които влизат между дупките в гумените отвори на постелката.  Когато отстраните всички лепкави петна, можете да спрете да търкате.

два коктейла до постелка за бар

Стъпка 5: Ако след търкането бар матовете все още са мръсни, добавете малко количество белина (10-15 мл). Трябва да ги оставите да се накиснат за един час.

Стъпка 6: Изплакнете добре изтривалките с помощта на топла вода. Уверете се, че сте отстранили целия сапун и белина, тъй като остатъците ще доведат до залепването им отново след изсъхване.

Стъпка 7: Поставете гумените изтривалки върху сушилника и ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги използвате отново.

Ако не разполагате със сушилник, можете да изсушите изтривалките, като ги поставите хоризонтално една върху друга и разположите сухи чисти кърпи между всяка изтривалка.

Как да премахнете мухъл и плесен от гумените бар матове?

Ако не искате да използвате препарат срещу мухъл, който напълно вероятно да разяде гумата, то тогава трябва да се снабдите със следните неща:

 • Бял оцет;
 • Бутилка със спрей;
 • Гореща вода.

Стъпка 1: Съберете всички бар матове и ги отцедете, ако са мокри от разлети напитки.

Стъпка 2: Напръскайте оцет върху тях, като се уверите, че оцетът е достигнал до всички части на постелката.

Стъпка 3: Оставете бар матът с оцета за два-три часа, за да може оцетът да попие в  участъците, в които има мухъл.

Стъпка 4: Изплакнете изтривалката с гореща вода и я изсушете, като използвате някой от методите, описани по-горе.

Бар матовете са само един вид барово оборудване, за което трябва да се грижите редовно, ако искате  хигиената във вашето заведение да е ниво. Така че поддръжката и вниманието към детайлите не бива да бъдат пренебрегвани.