Какво може да направите от счупена чиния или чаша?

цветни чаши

Счупената чиния не е причина за отчаяние. Вместо да я изхвърляте в коша за отпадъци и да се чувствате зле, че сте счупили елемент от любимия ви комплект с чинии, дайте ѝ втори живот. Можете да я преработите в нещо забавно, красиво и полезно без никакви усилия. По-долу вижте любимите ни проекти и начини за рециклиране на счупени чинии.

Няма кухня, в която да не са се счупили поне една дузина чинии. Ако нямате време или пък тези домашни проекти не са ви присърце, винаги можете да дадете на децата добра идея за игра и те да ги свършват вместо вас. Нека да видим какво може да направите със счупената чиния или чаша, което да показвате след това с гордост на приятелите ви. Четете по-долу.

Направете саксия

В повечето случаи можете да поправите счупената дръжка на чаша за кафе. Ако обаче дръжката наистина е износена, чашата ви може да се присъедини към саксиите на перваза на прозореца ви. Ако чашата е леко пукната или нащърбена може преди това да я залепите с лепило. Интересна идея е да подчертаете със златна боя пукнатината, за да стане акцент. Така ще притежавате стилна и красива чаша саксия.

стъпки от чинии

Стойка за торта

Ако разполагате с пукната голяма чиния, може да я поправите и да я използвате за поставка. Дори и да има една-две пукнатини, това няма да я направи лоша стойка за торти, а точно обратното. Можете да запълните пукнатините с полиуретан.

Почти всяка домакиня държи много на чиниите си и когато се счупи само една от тях, тя трябва да вземе цял нов комплект, за да попълни липсата. При нас е възможно обаче да се поръчат и единични бройки чинии във всякаква форма и размер, за да допълните комплектите си.

Хранилка за птици от купа

Използвайте строително лепило и залепете дъното на купата за някой пън. Ако се е отчупило голямо парче от купата, добавете нещо мекичко като дунапрен, който да предпази крачетата на птичките, когато кацат. Може вместо дунапрен да използвате друг материал, стига да е шарен и мек.

Камъни за стъпване

Това е изключително лесен за изработване проект, тъй като след като излеете разтвора за изработката на камъка, трябва само да сложите счупените съдове в него. Важно е да натиснете добре надолу, за да не останат някакви ръбове или несъвършенства. По принцип, чиниите не са предназначени за ходене по тях, но когато са част от такъв проект, стават идеалното допълнение.

Хранилка за птици от чаша

Точно както и при нащърбените купички, така и при чашите, трябва да обвиете ръбовете на посудата в мек материал. Отново е необходимо да залепите чашата за някое дърво и остава само редовно да пълните хранилката с трохички. За залепянето може да използвате епоксидна смола.

Мозаечен номер на къща

Мозаечното изкуство е чудесно занимание. Ако имате много счупени чинии за рециклиране, можете да използвате по-големите плочки, за да изработите оригинална идея за входната врата.

Бордюр на градината

Ако сте решили, че е крайно време да оградите градината с бордюр и сте решили, да го изработите сами, то нищо не ви пречи да го украсите с части от счупени чинии и чаши. Независимо дали градината ви е цветна или зеленчукова, този бордюр ще се превърне в атрактивно допълнение към нея.

Свещник на открито

Преработете счупените половинки на чинии в удобен свещник, който можете да използвате по време на летните вечери навън. За изработката на свещника не е необходимо да заглаждате ръбовете. На восъка, острите ръбове няма да му пречат.

Боядисани декоративни чинии

Ако разполагате с чинии с красива форма, но дизайна им не пасва на обзавеждането ви, можете да ги боядисате. След това може да ги добавите на стената или да си направите малка красива витрина с декоративни чинии.

Не е задължително да залепяте чинията, ако се е счупила красиво. Ако пък искате да я залепите, винаги може да подчертаете пукнатината или лепеното със златна боя. Така, тя ще привлича погледи с красивата си изработка.