Колко трябва да похарчите за чиниите вкъщи?

чиния празна красив изчистен дизайн

Това, което слагате на масата прави впечатление и определя обстановката, като това важи не само за храната, ами и за съдовете, чиниите, украсата и тн.  Съществува тенденция за отворени кухненските рафтове и всички чинии, порцеланови, стъклени и изобщо всякакви да бъдат на показ. Това на практика означава, че не може да си позволите да правите каквито и да е компромиси с вашата посуда. Приборите за хранене днес са почти част от домашния декор. Най-добре е всичко в кухнята да си пасва по цвят, като това се отнася от шкафовете до последната малка купичка. Ако апартаментът ви е мрачен, винаги може да го освежите със жълти керамични чинии или комплект светлозелени купички.

Най-популярни вмомента са съдовете за хранене с леко рустикално или ръчно изработено качество. Макар преди 20 години тенденцията да водеше повече към пищност, днес почти всички чинии и посуда по-скоро водят към минимализъм.

Как да изберете идеалния сервиз за вашия дом и колко трябва да похарчите?

Нашият съвет е внимателно да обмислите начина си на живот и личния си стил, преди да изберете чинии. Повечето хора желаят живот, който не изисква особена поддръжка, и имат небрежен стил, за тях е най-добре да изберат съдове за хранене, които не са твърде скъпи и са лесни за подмяна, ако нещо се счупи. Нашите предложения винаги са били и за единични бройки, именно заради такива ситуации.

Също така трябва да помислите и какъв тон искате да зададете с подреждането на чиниите. Добрите прибори за хранене са лукс, който често се пренебрегва, но те могат да повишат качеството на храната и да направят всяко хранене специално. Една красива чиния може да придаде прецизен вид дори на делничната храна.

Цената на съдовете за хранене обхваща широк диапазон - от 5 до 50 лв. за бройка. Най-добре е да похарчите толкова, колкото можете да си позволите, ако искате комплект, който ще издържи цял живот. Ако обмисляте бюджетни варианти, то тогава може да накупувате повече, за да може по-лесно да ги сменяте.

Как да изберем прибори за хранене

Изненадващо, на първо място не трябва да е това какъв вид искате, а къде ще го поставите. Съхранението е нещо, което трябва да вземете предвид, когато купувате посуда и прибори за хранене. Разполагате ли с място за няколко комплекта или ще ви е необходим универсален комплект, който може да се използва за всичко?

Как е направен и от какво, са следващите най-важни характеристики, върху които трябва да се съсредоточите - но не се фокусирайте прекалено много с материала. По принцип, с изключение на стъклените и меламиновите съдове, повечето варианти са керамични, чиято основа е някаква форма на глина, смесена с други материали (разликата е в съотношенията и добавките).

Каменната керамика е чудесен вариант за универсален избор, тъй като може лесно да се използва от закуска до вечеря, а по-рустикалният ѝ вид осигурява занаятчийска естетика. Порцеланът е най-често срещаният материал, включващ порцелан и костен порцелан - последният е толкова издръжлив, колкото подсказва името му. Порцеланът се предлага в широк ценови диапазон и има предимството да е практичен, да изглежда добре и да се съхранява лесно.

чиния порцеланова изчистен дизайн с храна върху нея

Финият порцелан има малко по-различен състав на материала от порцелана и е по-прецизен и еднороден. Той е и по-деликатен и нуждаещ се от специални грижи, поради което до голяма степен е излязъл от мода в съвременния свят. Разбира се, в днешно време издръжливостта е всичко. Винаги търсете варианти за ежедневна посуда, които могат да се мият в съдомиялна машина.

Изборът на стил е сравнително прост и до голяма степен се диктува от употребата. За по-ежедневен комплект изберете модерен комплект с широк ръб и малко повече съдържание. За нещо по-елегантно, тесен ръб с някакъв детайл, който ще подобри визията.

Докато изборът на десен на порцелана някога е бил ритуал, в днешния свят тези комплекти за хранене са по-скоро отживелица. Това не означава, че не можете да намерите много забавни и цветни стилове, но декорираните комплекти могат да ви писнат бързо, така че добре преценете.  Простата, бяла палитра ще издържи цял живот и ще осигури неутрално платно за представяне на храната ви. Същото важи и за изчистените цветове.

От друга страна, ако бялото е твърде изчистено за вас, потопете се в света на фаянса за нещо с малко повече съдържание. Каменната керамика като цяло е тенденция, за разлика от костния порцелан, порцелана и всички бели продукти, които някога бяха стандартни варианти. Друг нетрадиционен начин да постигнете разнообразие е изборът на чинии с различни форми - от овални до квадратни и други геометрични варианти, за да видите какво отговаря на вашия стил.

Нуждаете ли се от пълен комплект?

Традиционно съдовете за хранене се продават в пълни комплекти, които съдържат части като захарници и сосиери, но съвременните варианти може и да са по-гъвкави. Днес е по-често срещано да се избират съдове от отворен тип, при които можете да сглобите собствени комплекти и да получите точно това, от което се нуждаете.

Това също така улеснява попълването на празните места в случай на счупване. Винаги избирайте такива комплекти, от които сте сигурни, че и в последствие ще има наличности. Някои семейства се нуждаят от два пъти повече купички, отколкото чинии за вечеря, и може никога да не използват чаша и малка чинийка. Няма причина да купувате целия комплект, когато голяма част от него може никога да не се използва.