Кратка история на тирбушона

първият патентован тирбушон

Няма как да сте любители на виното и да не сте се запитвали откъде е дошъл тирбушонът. Истината е, че неговата история датира от 17 век. Тирбушонът, както и много други изобретения, е създаден по необходимост. По това време са се появили стъклените бутилки и е трябвало да се измисли лесен начин за тяхното отваряне. Най-ранните данни за тирбушон са от 1680-те години. Формата им е била имитация на инструмента, с който се е почиствал мускета. През следващите 300 години изобретатели създават много различни видове тирбушони и всички те са патентовани.

Кой е бил първият патентован тирбушон?

Самюел Хеншал е името на първият човек получил патент за тирбушон през 1795 г. Производител на неговия вид тирбушон е Матю Бултън от Бирмингам. Ключовото подобрение на този тирбушон било поставянето на малък диск между дръжката и шилото. Дискът служи за две цели: предотвратява завиването на тирбушона твърде дълбоко в корка, както и принуждава самата тапа да се завърти. Този вид тирбушон се предлага на пазара в продължение на повече от 100 години. Според някои изследователи, дори Хеншал не е бил този, който го е изобретил, защото дизайнът е бил популярен много преди патента. Хеншал само го е патентовал.

Въртене само в една посока

Следващата ключова иновация в дизайна на тирбушоните била измислена от от друг англичанин - Едуард Томпсън. В патент от 1802 г. Томпсън документира начин да позволи на потребителя да завърти тирбушона в една посока, като използва вложени винтове, които се завъртат в противоположни посоки. Когато единият винт достига своята граница, се задейства втория винт, което позволява на корка да започне да се движи нагоре. Този дизайнерски елемент се използва и в много други дизайни на тирбушони, включително и в известния модел тирбушон „Зиг-Заг“.

През 1882 г. германският изобретател Карл Ф. А. Виенке подава патент за нов вид тирбушон, като му дава името „Приятелят на сервитьора“. Този тънък сгъваем тирбушон, във форма, подобна на джобно ножче си спечелва още едно име - „Ножът на сомелиерите“. Той е създаден с винт и лост. Дръжката му използва бутилката за опора и прехвърля силата към изтеглянето на корка нагоре. Въпреки че този дизайн е претърпял много подобрения, той е популярен и до днес сред баровото оборудване.

тирбушон с крила

Тирбушон с две крила

Двукрилият тирбушон е с патент от 1888 г. Версия на този тирбушон достига до Съединените щати през 1930 г., патентована от италианския дизайнер Доминик Розати. Днес дизайнът му е доста популярен и почти във всеки домашен бар може да се открие един такъв тирбушон. Докато завъртате винта в корка, от двете страни на гърлото на бутилката се издигат двете дръжки или крила. Когато те се натиснат надолу, коркът се издига нагоре, в обратната посока. Когато е изработен от по-тежък, дебел метал, той може да бъде лесен за използване и доста ефективен. Евтините, по-леки версии могат да бъдат трудни за използване, защото металът не е достатъчно устойчив да предостави опора за изтеглянето на корка нагоре.

електрически тирбушон

Съвременни иновации

През 1979 г. се представя тирбушонът „Screwpull“, проектиран и патентован от Хърбърт Алън, инженер в нефтената и космическата индустрия, който се влюбва във виното, докато пътува през Европа през 50-те години. Алън използва поликарбонатна пластмаса и усъвършенствани метали, за да произведе елегантен тирбушон. Тънкото устройство се увива около горната част на бутилката. За да го използвате, просто завъртете пластмасовия винт. Днес съществуват дори електрически тирбушони, които използват батерия, която се зарежда. Те могат да отворят до 50 бутилки само с едно зареждане и без никакви усилия.

За заключение

Няма много неща от баровото оборудване, които да приемаме като даденост, но тирбушонът определено е едно от тях. Почти всички обичат виното, но много малко хора се замислят върху този незаменим инструмент, който ни е улеснил безспорно достъпа до самата напитка. В действителност обаче тирбушонът има много дълга и интересна история, която се надяваме, че ви е била интересна.