Материалът, от който е направен тигана е много важен

тиган със зехтин в него

Използването на правилния тиган за приготвяне на ястие е тайното оръжие на много готвачи. Никоя кухня не е напълно обзаведена, ако в нея няма поне няколко вида различни тигани и тенджери. Важно е обаче, те да не са просто различни размери, а изцяло изработени от различни материали.

Напълно възможно е да използвате грешния тиган или тава и това да провали ястието ви. Изборът на неправилен тиган може да ви остави гладни и ядосани на готварските ви умения, без реално те да са виновни за провала ви. Преди да се насочите към секцията ни с тигани, има няколко малки решения, които трябва да вземете. Първото е кой материал е най-подходящ за вас, вашето готвене или за храните, които приготвяте най-често. Днес ще ви преведем през тънкостите на най-често срещаните типове тигани. Защото след като знаете как да използвате всеки тиган, ще станете по-добър готвач.

Тиганът от неръждаема стомана

Тиганът от неръждаема стомана е идеален за пържене при високи температури и печене. Специалната повърхност е особено хигиенична и неутрална вкусово, тоест няма да предаде аромат на ястието ви. Важно е обаче, ако пържите в него да използвате и правилното масло. Ако използвате зехтин, избягвайте да използвате студено пресовани сортове, тъй като те не са термоустойчиви и следователно не са подходящи за пържене. Каква е правилната температура на пържене при тиганите от неръждаема стомана? Тиганът от неръждаема стомана е най-добре да се нагрява бавно на средна температура. След това, когато е напълно предварително загрят, можете да добавите храната си и да повишите температурата до силен огън за перфектното готвене.

Този тип тиган е отличен избор за печене на месо като свинско и пилешко месо, както и за печене на лук и други зеленчуци. Не се притеснявайте, ако месото първоначално полепне по дъното на тигана, докато се пържи! След 2-3 минути ще може съвсем лесно да се повдигне след като се е запечатало.

тиган за пържене

Чугунен тиган

Емайлираните чугунени тигани са облицовани от вътрешната страна с черен емайл, който спомага за засилване на естествения аромат на храната по време на готвене. Този тип тиган е идеален за пържене при високи температури, допълвайки интензивния аромат на печено във всякакви ястия. При чугунените тигани, както и при тези от неръждаема стомана е препоръчително да се използва зехтин, растително масло, слънчогледово или фъстъчено. Правилната температура на пържене е средно висока, като чугунения тиган първо трябва да се загрее на средна температура и след това да се увеличи. Специалният му материал е идеален за пържене при много високи температури и за печене. Просто се уверете, че тиганът е напълно предварително загрят, преди да добавите храната. Ако обичате пържоли, ребра и пържени картофи, чугуненият тиган е незаменим инструмент при приготвянето на тези ястия.

Тиган с незалепващо покритие

Тиганът с незалепващо покритие е най-добре да се използва за пържене на средно слаб огън и по-конкретно за храни, които се приготвят лесно, като яйца или риба. Не забравяйте да използвате рапично масло, избистрено масло или хидрогенирани мазнини за пържене в този вид тиган. Някои масла изгарят при ниски температури и поради това не са подходящи за тигани с покритие. В интерес на истината, не е необходимо да използвате изобщо масло при незалепващия тиган, спрямо тигана от неръждаема стомана или чугун. Загряването на този вид тигани трябва да е най-много на две трети от максималната мощност на печката.

 При незалепващите тигани трябва да се използват само дървени лъжици и шпатули със силикон, които да не надраскват незалепващото покритие. В този вид тигани не трябва да се използват остри повърхности или пък да се реже в тях. Може да се готвят яйца, риба и всякакви храни, които по принцип биха залепнали.