Може ли тигана да нарани керамичен котлон?

тиган подходящ за всякакви повърхности

Много от модерните печки и котлони имат стъклокерамично покритие, което идва с редица положителни страни, например добра топлопроводимост и изящен външен вид. В допълнение, гладката повърхност се вписва много добре визуално в модерната кухня. Почистването също е доста по-лесно в сравнение с почистването на металните и електрически котлони.

Но е добре да се знае, че този вид покритие има и известни недостатъци. Главният му проблем е, че може да се надраска от твърди повърхности на съдове за готвене, като тигани например.

Може ли тиган да надраска керамичното покритие на котлона?

След време може да забележите, че стъклокерамичната повърхност на вашия котлон започва да се драска и да губи своя блясък. Това не бива да ви притеснява твърде много, защото функцията на котлона не се нарушава по никакъв начин. Единственият недостатък е във външния вид и нарушената естетическа хармония.

В такава ситуация е лесно да насочите своето подозрение към най-очевидния причинител на вредата - тиганът. Дъното на съда изглежда повече от вероятно да причини подобен ефект, тъй като именно това е предметът, който се поставя на котлона. Ако вашите тигани са остарели и реално драскат котлоните ви, то може би е добре да помислите за нови и да разгледате нашите предложения от качествени тигани.

Дали дъното на тигана води до драскотини по котлона?

Макар да не изглежда така, стълкокерамичните покрития на котлоните са изключително твърди. За да се появят драскотини там, драскащият предмет трябва да притежава сходна (или по-висока) твърдост. В повечето случаи дъната на тиганите се правят от по-мек материал, който не може да доведе до подобни драскотини. Представете си следния сценарий: колкото и да драскате по камък с дърво, едва ли ще успеете да нанесете драскотини.

Най-много драскотини се получават от малки минерални частици, като например зрънца пясък и прах. В зависимост от техния вид, те могат да притежават висока твърдост, която лесно да доведе до подобни щети на стъклокерамичното покритие. Ако подобни частици се озоват върху покритието на котлона, те могат лесно да предизвикат надраскване. Това става, когато върху тях се постави тиган или друг вид съд. Преместването му може да доведе до търкане на частиците върху повърхността, което пък води до драскотини.

Може да се чудите как подобни частици могат да се окажат върху котлона. Това не е толкова трудно. Един източник може да бъдат зеленчуците, които при подготовка за готвене в кухнята да разнесат известно количество пръст и пясък. Поставени върху повърхността, тиганите лесно могат да повдигнат твърдите частици и да ги пренесат върху котлона. Понеже тигана пасва идеално на гладките повърхности в кухнята, този пренос на частици става доста лесен. Частиците дори могат да останат полепнали по дъното на тигана след вдигането му от котлона. Именно затова е лесно да мислим, че тиганите и другите съдове водят до надраскване.

Друг начин за пренос на твърди частици върху котлона е чрез торбите за пазаруване. Тъй като материала, от който са направени, е зареден със статично електричество, поставени на земята те могат лесно да привлекат твърди частици. Ако после ги поставите на кухненския плот, твърдите частици от тях могат да се озоват и върху котлона.

тиган с храна

Как да избегнем драскотините?

Един от най-простите начини да предпазите повърхността на котлона от надраскване е като избягвате преместването на тигани и други съдове около него. Винаги повдигайте съда и забърсвайте дъното му преди да го поставите върху котлона. За тази цел ползвайте мека микрофибърна кърпа, която улавя частиците и така предпазва стъклокерамичната повърхност.

Бъдете внимателни с емайлирани съдове и такива от ковано желязо

Съдове с емайлирано покритие могат лесно да надраскат стъклокерамична повърхност, защото са твърди колкото нея. Същото важи и за съдове от ковано желязо. Този материал е тежък и твърд, което увеличава шансовете да надраска повърхността на котлона.

Ако сте внимателни при работа с различни съдове за готвене, ще може да предпазите стъклокерамичното покритие на вашата фурна за по-дълго време.