Наръчник за различните видове чаши за вино

чаши за вино от кристал

С приближаването на зимата започваме да оставяме летните коктейли настрани и да се присягаме все по-често към рафта с вината. За да достигне до нас обаче ароматът и вкуса на тази напитка, тя е минала през много сложни процеси. Изобщо пиенето на вино не е лесна работа, като доказателство за това е фактът, че сме открили, че различните видове вино се пият по-добре от различни по вид чаши. Нека да видим кои са основните видове вина и в какви чаши се наливат.

Как е устроена всяка чаша за вино?

Макар да се различават по някои неща, чашите за вино имат подобно устройство - основа, стъбло, овална част и ръб. Основата е кръглата част, която служи за стабилност. Стъблото придава удължаването и определя колко ще е висока чашата. Дава и възможност на човек, да хване чашата без с топлината на ръката си, да увеличи температурата на виното. Това би се случило, ако чашата се държи за овалната част. А да не споменаваме и че ще останат прекалено много пръстови отпечатъци по стъклото.

Овалната част е може би най-важната характеристика на една чаша за вино. Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да може удобно да се завърта виното по всички стени на чашата, без да се разлива. Освен това овалната част трябва и да се стеснява, за да запази аромата на виното. Червени вина се нуждаят от пространство, за да дишат и да отделят аромата си. Затова при сервиране на тези вина е необходима чаша с по-голяма овална част. При белите вина ситуацията е различна. Те не се нуждаят от толкова голямо пространство, в което да се излагат на въздух. Техните чаши са тънки и дълги, обикновено в „U“ форма. Тази специфична форма подпомага запазването на виното охладено. Чашите за пенливо вино пък са още по-тесни и по-дълги, като при тях основната цел е да запазят балончетата в чашата, колкото се може по-дълго.

Според специалистите ръбът на чашата също е много важен. Ако стъклото е дебело, то значи чашата е среден или нисък клас. Най-тънките чаши са направени от кристал и техните ръбчета са съвсем тесни. Основното вярване е, че тънкият ръб не влияе директно върху вкуса на виното, но помага на пиещия да го усети по-лесно.

Колко трябва да се налее в една чаша?

Няма правило за точното количество, но се счита че една бутилка от 750 мл. трябва да стигне за 5 чаши. Това на практика означава по около 150 мл. на чаша. Ако сте забелязали, че в различните заведения наливат различно количество, то е по тяхна лична преценка.

Някои производители на чаши дори маркират тънка линия по овалната част на чашите за вино, за да обозначат, докъде да се налива. Това обаче е сравнително рядка практика, защото донякъде разваля дизайна на чашата.

Ако виното е десертно, то тогава е прието да се налива съвсем малко, някъде около 50 мл. Причината е че десертните вина са по-богати на алкохол. Тоест по-малкото количество напива повече.

Точно както и при чиниите, така и при чашите, колкото по-голяма и по-обемна е една чаша, толкова по-малко ще изглежда количеството напитка в нея. Това е и причината, чашите за бяло вино винаги да изглеждат пълни, а тези за червено - почти празни. Съвет от нас е винаги да оставят повече пространство в чашата, за да може да се насладите не само на вкуса на виното, ами и на неговия аромат.

Кристални или стъклени чаши за вино да предпочетете?

Спрямо вашите предпочитания или стила на вашето заведение може да се нуждаете и от двата типа. Нека все пак да видим какво различава едните от другите.

На практика кристалът се получава от стъкло, но е категоризиран различно. Основната разлика е, че кристалът е смес с олово, цинк, бариев карбонат или друг минерал. Това увеличава теглото му и заради това изделията от кристал са доста по-тежки. Макар горе да споменахме олово, днес тази практика не се използва и се добавят предимно другите материали.

На практика, ако искате да използвате чашите за вино ежедневно, то тогава нашият съвет е да се спрете на стъклени чаши. Дори и с тънки стени, те са малко по-издръжливи от кристалните и това ще ви спести високия разход. Ако обаче държите на кристалните чаши, то тях може да ги използвате за специални събития, за да красят масата ви. Техният дизайн винаги е много изтънчен и могат да внесат изисканост с присъствието си във всяка една стая.