Няколко начина, по които съсипвате съдовете си за готвене

тиган незалепващ с омлет

Ако приготвяте храна вкъщи, вие със сигурност използвате често тенджери и тигани. Повечето хора свързват грижата за тези съдове само с тяхното миене и подсушаване и очакват съдовете да им служат вярно години наред. Качествените съдове за готвене са инвестиция, която всяка домакинство би трябвало да направи. Без значение обаче, дали сте се снабдили с най-високо качество тенджери или вашите са среден клас, има неща, които може би не знаете, че увреждат вашите съдове. Решихме да ви разкажем за всички тях, за да може да се грижите подобаващо за кухненското ви оборудване от тук нататък. Нека да започваме.

Добавяте студена вода във вече горещата тенджера

Крайните температури влияят на металите. Когато в горещ тиган или тенджера налеете студена вода, той може да се напука или изкриви. Огънатото дъно може да доведе до нестабилна позиция на тенджерата върху котлона, което пък може да бъде причина за инциденти и разливания. Изкривяването може да доведе и до разслояване на незалепващото покритие.

Прекалено нагряване на незалепващите тигани

Когато използвате незалепващ тиган, то няма нужда да го нагрявате на най-високата температура, на която е способен котлона ви. Високите температури ще причинят влошаване на незалепващото покритие с течение на времето.

Незалепващите тигани, изложени на висока температура, отделят и вредни изпарения, които могат да отровят птиците и да причинят грипоподобни симптоми при хората, заболяване, известно като "тефлонов грип".

Накисвате чугунените и дървените прибори

„Нека се накисне“ е едно от най-честите неща, които можете да чуете, когато трябва да се измие един тиган. Причината е, че залепналата храна или загорелите остатъци се премахват по-лесно, когато са разкиснати от водата. Лошото в този случай обаче е, че някои видове съдове за готвене, включително чугунени тигани, дървени прибори и дъски за рязане и ножове с дървена дръжка, не трябва да се излагат дълго време на влага. В противен случай ще се нацепят и набъбнат.

Използвате дъски за рязане от стъкло или камък

Гранитът и мраморът наистина изглеждат много добре, когато се използват в кухнята. Проблемът с тях обаче е, че ножовете се затъпяват, ако режат върху такава повърхност. За съжаление, след като острието е затъпено, трябва да откриете професионалист, който да наточи ножовете ви отново. Съвет от нас е, да използвате пластмасови или дървени дъски за рязане, за да поддържате ножовете си в оптимална форма.

месо в тиган на масата

Готвите киселинни храни в чугунен или алуминиев тиган

Доматените и чили сосовете реално са на киселинна основа и не взаимодействат добре с чугунени тигани. Ароматът на яденето ще се загуби и може дори да си докарате стомашни проблеми. Ако планирате да готвите често такива сосове, тогава по-добре изберете керамичен тиган или емайлиран такъв.

Неправилно миете незалепващите тигани и тенджери

Острите и абразивни материали трябва да стоят далеч от незалепващи, керамични и емайлирани съдове за готвене. Твърдите телчета и острите метални прибори нямат място покрай вашите незалепващи тенджери, защото ще ги надраскат и ще разрушат покритието им. Винаги е по-добре да разчитате на дървени, пластмасови или силиконови прибори за използване върху всяка незалепваща повърхност. Ако забележите шупли по повърхността на вашите съдове това означава, че покритието е разрушено и трябва да се снабдите с нови съдове. В противен случай шуплите могат да попаднат в храната ви.

Неправилно почиствате на чугунените тенджери

Винаги почиствайте чугунената си тенджера с вода вместо с веро. Тъй като сапунът е предназначен да елиминира маслото, той може така да премахне и омазняването, нужно на чугуна, за да служи в домакинството. За щастие този проблем е лесен за отстраняване, трябва да се нанесе нов тънък слой растително масло върху цялата повърхност. Това се прави и отвътре и отвън и след това се поставя в загрята фурна на 350 градуса за час. Преди да се използва трябва да изстине напълно.

Лошо съхранявате посудата

Съдовете за готвене, ножовете и други прибори могат лесно да бъдат повредени когато ги поставяте един върху друг. За да предотвратите злополуки при съхранение, поставете няколко слоя хартиени кърпи или кухненска кърпа между всеки тиган и тенджера в шкафа. Съвет от нас е да закачате тиганите и посудата, която може да бъде закачена, вместо да ги оставяте едно върху друго. Дървените лъжици и други прибори се съхраняват най-добре изправени с добра циркулация на въздуха между тях.