Няколко неща, които да обмислите, преди да изберете чинии

салатена чиния в бял комплект

Едно от нещата, които неминуемо правиш, когато пораснеш, е да си купиш чинии. Не са малко студентите, на които им се е налагало да обзаведат квартирата си или пък двойките, които се опитват да повишат семейния уют с комплект нови чинии. Пазаруването на чинии, чаши, вилици и лъжици обаче изобщо не е толкова лесна задача, колкото си я представяте първоначално. Ще ви дадем няколко съвета, които може да ви спестят купуването на посуда втори път. Нека да започваме.

Вземете правилните чинии за вашите шкафове

Това ни е любимият съвет, защото най-много хора изобщо не обмислят въпроса с чиниите от тази гледна точка. Сигурни сме, че са ви допаднали големите размери чинии, но имате ли достатъчно голям шкаф на удобно място, за да ги съхранявате в него? В същото време този шкаф трябва и да е в кухнята, а не в килера, за да можете да ги вадите, когато ви потрябват. Ако отидете на гости и забележите как шкафът над мивката не се затваря плътно, а вратичката стърчи леко - вече знаете къде се крие причината. Обмислете колко са дълбоки вашите шкафове и къде ще разположите чиниите още преди да отворите електронните магазини за посуда.

Повечето шкафове са дълбоки 30 см., точно колкото са големи и чиниите за основно ястие. Лоша новина е, че при шкафовете обикновено се включват в тези сантиметри и дебелината на вратичките и задната стена, което означава, че реалният обем е по-малък.

Абсолютно същия проблем може да имате и с миялната ви машина. Бъдете сигурни, че знаете колко точно голям съд можете да поставите в нея. В противен случай ще трябва да ги миете на ръка. Не е тайна, че днес са по-модерни големите чинии, но ако ще ви затрудняват повече, отколкото ще ви помагат, тогава не си заслужава да се водите само по трендовете.

Потърсете чинии на бройки

Наистина не е необходимо да купувате цял комплект чинии, ако в комплекта ви е харесала една бройка. Потърсете място за посуда, където можете да купувате единични бройки и сами да си създавате комплектите. Сигурно се досещате и че по този начин, ако счупите една чиния, можете съвсем лесно да я замените.

Не на последно място трябва да споменем, че понякога готовите комплекти съдържат неща, които не използваме. Например, ако не използвате малки помощни чинии, то няма смисъл да харчите пари за тях.

бяла чиния единична бройка за десерт

Белият порцелан е класика и няма да ви подведе

Никога няма да сгрешите, ако се снабдите с комплект чинии в бял цвят. Те са красиви, класически и универсални. Ако искате да разнообразите, винаги можете да добавите единични бройки цветни купички или чаши, които да освежат комплекта ви. Храната изглежда по-елегантна и апетитна на бял фон, без значение какъв нюанс бяло точно изберете. Ако искате да спестите време, то тогава задължително се спрете на бял порцелан, който в последствие може да съчетаете с всичко.

Порцеланът от друга страна е изключително издръжлив и на високи и на ниски температури.

Купете достатъчно чинии

Дори и да обзавеждате кухня за двама, винаги купувайте повече посуда. Възможно е да поканите повече гости, да ви дойдат роднини или да разширите семейството си, така че чинии винаги ще са необходими. Ако имате място и можете да си го позволите, вземете поне 10 бройки от всеки вид.

Изберете чинии за всеки ден и такива за специални поводи

Да купите два типа чинии винаги е добра идея. Безспорно, така можете да разнообразите вечерите, но пък този разход може да ви излезе и извън бюджета. Заради това, ако не искате да харчите толкова голяма сума се снабдете с чинии в бяло и няколко елемента в други цветове. При специални поводи можете да добавяте шарените купички и чинии и да предизвиквате празнично настроение. Да не забравяме и че така ще спестите място за съхранение.