От какво се изработват чашите за кафе?

красива чаша за кафе

Да се събудиш от уханието на току що направено кафе е мечта за мнозина. Има причина, във всеки дом да има шкаф пълен с чаши за кафе, които са най-различни форми, размери и дизайни. Замисляли ли сте се обаче от какво се изработват тези чаши и как се е случило така, че са стигнали до нашите шкафове? Ще ви разкажем всичко, което знаем за чашите за кафе по-долу.

От какво са направени чашите за кафе?

Чашите за кафе обикновено са изработени от керамика, тъй като това е траен материал, който няма да се стопи при контакт с горещо какао, чай, кафе или супа. Металните, стъклените и медните кафе чаши също не са рядкост, но те по-често се използват за студени напитки и алкохол, вместо за кафе или чай. Ето кои материали ще срещнете, ако си търсите чаша за кафе:

 • Керамични чаши. Керамичните чаши се изработват чрез грънчарство от глина. Те се пекат на пещ, докато се втвърдят. Благодарение на специална технология, от керамика могат да се изработват и чинии и всякакви други кухненски прибори.
 • Порцелан. Той дава усещането за формалност. По принцип порцеланът е вид керамика, която се използва за сервирането на късо кафе.
 • Пластмаса. Не е добра идея да използвате пластмасови чаши за топло кафе, защото материалът се разтапя от високите температури. Ако обаче искате да държите плодове, бисквити или бонбони в някоя голяма чаша, то пластмасовата чаша за кафе е перфектното място. Също така може да я използвате и за лимонада или газирани напитки.
 • Стъклена чаша. Стъклените чаши са подобни на пластмасовите, защото трябва да се използват само за студени питиета. Разликата е в това, че стъклото не се разтапя и е по-дълготрайно.
 •  Мед. Известно е, че тези чаши поддържат напитките приятни и хладни, поради което често се използват за любимите ви коктейли.
 • Неръждаема стомана. Това са чашите, които трябва да използвате, когато пътувате. Изключително удобни са, ако искате напитката ви да остане топла по-дълго време.

Въпреки че най-популярни за кафе са керамичните чаши, ще срещнете и от другите видове. Древните хора са изработвали чаши от дърво или кости. Дялкали са ги на ръка и са ги използвали за вино и вода.

Кои са по-добрите - порцелановите или керамичните чаши?

Керамичните чаши са по-подходящи за ежедневна употреба, докато порцеланът трябва да бъде запазен за празнични вечери или официални поводи. При всяко положение, трябва да имате и от двата вида в кухнята ви. Най-забележителните разлики между порцелановите и керамичните чаши за кафе са:

 • Порцеланът има по-тънки стени и е много по-крехък от керамиката.
 • Керамиката запазва кафето горещо много по-дълго време.
 • Обикновено порцелановите чаши са по-скъпи от керамичните.
 • Препоръчително е да миете ръчно порцеланови чаши, докато повечето керамични могат да се сложат в съдомиялната машина.
 • Керамичните чаши са по-големи, следователно в тях може да се налее повече кафе.

 Ако сте почитатели на сутрешното кафе, то със сигурност, една керамична чаша ще ви свърши перфектна работа. Порцеланът, от друга страна, е вид керамика, която вероятно няма да използвате толкова често. Тези чаши са прекрасно допълнение за официални поводи, сватби, кръщенета и тн.

Съдържат ли керамичните чаши олово?

Доклад, публикуван през 2010 г. от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), установява, че оловото може да присъства в глазурите или декорациите, покриващи повърхността на някои традиционни глинени съдове. Това означава, че следи от олово могат да проникнат в храната или напитката, сервирани в този съд. Не всички керамични чаши и прибори за хранене съдържат олово. Това зависи как е направен съда. По-голямата част от производителите използват неоловни глазури, за да направят своите чаши, чинии и купи.

Как се правят керамичните чаши?

Процесът на изработка на чашите е нещо като печене на бисквитки. За да направите своя шедьовър, имате нужда от всички подходящи съставки и фурна! Първата стъпка при производството на една керамична чаша е да се забърка смес от глина, фелдшпат и вода. Тя трябва да престои 15 часа и след това от нея може да се оформи чашата. Взема се готовата форма на калъп чаша и сместа се оформя по него. Последно се прикрепя дръжката. След това чашата се почиства от излишната глина и се боядисва. Керамичните чаши може да се боядисват и на ръка и машинно, но и в двата случая трябва да се оставят да изсъхнат. Пекат се и се доукрасяват, ако това е предвидено към дизайна им.

Специални машини натрошават глината, за да стане на прах и да може да се смеси с водата и фелдшпата. Процесът напомня на меленето на брашно. От същата тази смес се оформят и дръжките, които се изработват и моделират отделно. Самото прикрепяне се случва благодарение на смес от глина и вода, която служи за лепило, преди печенето. Преди печенето се и ошкурква излишната глина, за да може чашата да има правилна форма. Изсъхването на боята трае поне 12 часа. Така че до тук, за направата на една чаша са нужни поне 48 часа. Печенето на глината се случва на 1200 ℃.

чаша за кафе

Керамичните чаши лесно ли се чупят?

Определено отговорът е не, но ако все пак ги изтървете на пода, няма да останат цели. Предвид това, че дръжката е добавена допълнително, тя е и най-лесната част за чупене. Ако миете съдовете си в съдомиялна, винаги поставяйте керамичните чаши така, че да не им се чукат дръжките една в друга или пък в останалите чинии и чаши.

Как можете да поправите пукнатина в керамична чаша?

Ако любимата ви чаша се е напукала на места, може да използвате лепило, което да запълни пукнатините. Стара японска традиция, наречена кинцуги, използва смес от злато, сребро или платина за запълване на пукнатините на керамиката, но това е доста скъп вариант. Все пак, ако можете да си го позволите, ефектът е прекрасен и радва окото. Ако пукнатината е съвсем лека, може да налеете в чашата мляко и да го затоплите на слаб огън. След около два часа, млякото ще е попълнило чертите.

Защо толкова много обичаме чашите си за кафе?

Според психологическо проучване 60% от хората имат емоционална привързаност към чашата си. Несъзнателно, те ни носят спокойствие и сигурност, че всяка сутрин ще бъдат на масата ни и ще започваме деня по един и същи начин. Заради това си и заслужава да си изберем чаша, която да е здрава и добре изглеждаща.