Откъде са се появили чашите или по-точно големите чаши

голяма синя чаша пред огън

По-претенциозните хора винаги са гледали на големите чаши, като грозно копие на чашите за чай. Но историята на чашите тип mug е доста по-дълга и богата. Големите чаши са може би един от най-приеманите за даденост предмети в кухненски ни шкафове. Не им обръщаме внимание, докато не останем без тях. Като нация, която пие и чай и кафе в големи чаши, ние дължим много на нашите древни предци, които разпознават необходимостта от съд, от който могат удобно да се пият топли и студени напитки. Най-вероятно те не са си и представяли колко по-удобен е станал живота ни, само заради това изобретение.

Ранен произход на чашата

Нуждата от чаши е открита още в каменната ера, когато първите чаши са изработени от дърво и кост. Чаши, издълбани от кости, са открити в Китай и Япония, датиращи от приблизително 10 000 г. пр.н.е. Това са доста несложно изработени предмети, които са служели за пиене от тях. Били са дори без дръжки. Известно е, че древните гърци са използвали ръчно изработени, богато украсени глинени чаши, все още без дръжки, между 5000 и 4000 г. пр.н.е. Дръжките започват да се прикрепят към чашите малко след изобретяването на грънчарското колело приблизително по същото време. Докато добавянето на дръжки прави чашата много по-удобна за държане, тя все още е далеч от идеалния съд за пиене. Големият проблем е, че глината е твърде дебел материал и не може да се оформи в достатъчно фина форма, за да се излива лесно течността от чашата в устата.

Тъй като занаятчиите разработват по-нови и по-разнообразни техники за работа с метали, те започват да експериментират с тях, за да намерят перфектния материал, от който да направят чаша. Металът е по-лесен за оформяне и следователно чашите могат да бъдат конструирани с по-тънки стени, за по-лесно пиене. Намерени са примери за чаши, изработени от олово, бронз, сребро и дори злато, датиращи от приблизително 2000 г. пр.н.е. Проблемите с металните чаши обаче се виждат веднага. Въпреки че в онези дни вредните свойства на оловото не са били известни, очевидният недостатък на металните чаши е способността на метала да провежда топлина. Това ги прави изключително неуспешни и неудобни като съдове за горещи напитки, защото са изгаряли ръцете, на човека, който пие от тях.

керамични чаши в редица

Основният напредък в историята на чашата идва с изобретяването на порцелан в Китай, около 600 г. Порцеланът е идеален материал за изработка на чаши - бил е достатъчно тънък, за да бъде оформен в удобен съд за пиене, и не провежда топлина, така че лесно може да се използва за топли напитки. Порцеланът все още е стандартен материал, използван за направата на чаши днес, заедно с глината и стъклото. Ако разгледате и нашите предложения ще откриете изключително интересни модели, с които да обзаведете дома си. Освен това нашите керамични и порцеланови чаши са във всякакви размери.

Големите чаши и модерното общество

Популярността на големите чаши е била доста ниска по-време на викторианската и едуардианската епоха. Никой любезен домакин или домакиня не би мечтал да сервира на гостите си чай в обикновени големи чаши, той трябва да е поднесен в хубави порцеланови чаши и чинийки. Въпреки че все още може да е така в някои общества, ние, скромните хора, си върнахме голямата чаша за ежедневно ползване и й отредихме гордо място в нашите кухни и шкафове. Това до голяма степен е свързано с популярността на пакетчетата чай, които сега представляват огромните 96% от чая. През последното десетилетие продажбите на големи чаши са се утроили, докато продажбите на чайници са намалели наполовина. Комфортът и удобството отново са на дневен ред, точно както са били и за нашите древни предци.