Стъклена или кристална чаша да предпочетем?

кристални чаши за коктейли

Ако планирате важна вечеря и обичате детайлите, то сигурно имате и красиви кристални чаши. Кристалните чаши отдавна се свързват с етикета, но как така се е случило, че днес те се смятат за по-луксозни от стандартното стъкло? По-долу ще изясним разликата между кристалните чаши и стъклените, за да ви помогнем да подредите масата за следващото си събитие.

Кристал срещу стъкло

Кристална чаша за шампанско

Когато сравнявате стъклото с кристала, кристалът е вид стъкло, което съдържа укрепващи минерали като оловен оксид, калиев карбонат и силициев диоксид, за да бъде материалът по-издръжлив. Допълнителната здравина позволява на кристала да се оформи в тънки и деликатни форми. Стандартното стъкло обикновено се произвежда от пясък, калцинирана сода и варовик, което го прави трайно, но не може да се оформя толкова тънко, колкото кристала. Кристалът също така е способен да пречупва светлината, докато стъклото няма тази способност, което прави кристала по-търсен за официални поводи и по-скъп от стъклото.

Какво представлява стъклото?

Стъклото е прозрачен материал, който може да бъде разтопен и оформен в твърда форма. Произвежда се от пясък, калцинирана сода и варовик, но могат да се добавят и други минерали като силициев диоксид и барий, за да се манипулира цветът, трайността и дебелината му.

Чашата, която е изработена от стъклото с ниско съдържание на минерали е непореста, което я прави подходяща за миене в съдомиялна машина и устойчива на топлина. Някои популярни видове стъкло са боросиликатното стъкло, което обикновено се използва за стъклени контейнери за съхранение на храни, и разтопеното кварцово стъкло, използвано за лещи на фотоапарати и лабораторно оборудване.

Какво представлява кристалът?

Кристалът е прозрачен материал, направен от същите съставки като стъклото, но с добавен оловен или метален оксид. Благодарение на допълнителните съставки кристалът запазва целостта си дори при рязане или издухване. Добавените съставки в кристалното стъкло правят материала леко порьозен, което му дава способността да пречупва светлината по блестящ начин. Това обаче означава също, че кристалните чаши не могат да се мият в съдомиялна машина.

Кристал се произвежда от компании в цял свят и може да бъде направен с различни нива на оловен оксид. За разлика от наименованието си, кристалът всъщност не съдържа кристална структура в материалното си съединение. Наименованието произлиза от италианския термин "Cristallo", който се е използвал за ръчно духано стъкло от висок клас в Мурано, Италия. Асоциацията му с изтънченост, прави кристала и кристалните чаши желани и с по-висока цена от стъклените.

Разлики между стъкло и кристал

Кристална чаша за коктейли

И стъклото, и кристалът се произвеждат чрез нагряване в пещ, докато се разтопят. След това те се издухват от стъклар и се оформят в желаните дизайни. Двата материала обаче се отличават с различния си химически състав, тегло, начин, по който пречупват светлината и отразяват звука. По-долу ще разгледаме отблизо техните разлики, за да изясним защо кристалните чаши винаги са с по-висока цена.

Разлики във външния вид

Стъкло: Стъклото често е леко замъглено на външен вид и обикновено може да има оттенък в зависимост от съставките, вложени в него. Стъклените чаши за бяло вино например може да имат зелен оттенък, ако са направени с желязо, или син оттенък, ако са направени със сода-варовик.

Кристал: Кристалът се отличава с невероятна прозрачност, което го прави желан избор за стъклени изделия и декорации от висок клас. Кристалните чаши най-добре показват цвета на напитката вътре в тях.

стъклена чаша за уиски

Разлики в теглото

Стъкло: Стъклото е по-леко в сравнение с кристалните изделия. Ако имате две еднакво големи чаши, едната стъклена, другата от кристал, стъклената чаша ще тежи по-малко.

Кристал: Тъй като кристалът съдържа олово или други метали, той обикновено е по-тежък от стандартното стъкло.

Разлики в дебелината

Стъкло: Стъклото се нуждае от висока работна температура и се втвърдява доста бързо след нагряване, което води до получаването на по-дебелия ръб на чашите. Причината се крие в наличието на сода и вар в химическия му състав. Материалът е по-крехък от кристала, така че ръбовете на повечето чаши са подсилени за по-голяма здравина.

Кристал: Кристалът може да се нагрява при по-ниски температури от стъклото поради наличието на оловен и калиев карбонат в състава му. Това позволява на стъкларя по-лесно да обработи материала и да го направи тънък. Допълнителните химикали също така помагат на материала да остане здрав, докато се разтяга повече от стъклото.

Разлики в пречупването на светлината

Стъкло: Стъклото има много малко съдържание на метал, което означава, че светлината ще преминава през него като през прозорец, без да се пречупва. Натриевата вар в стъклото няма рефракционни способности.

Кристал: Поради съдържанието на олово и метал в кристала, материалът може да пречупва светлината, която преминава през него в правилна позиция. Светлината се разпръсква от кристала в оттенъка на дъгата, което прави материала желан за декорации и прибори за хранене.

Звукът

Стъкло: Стъклото издава тъп звън при почукване. Звукът обикновено е кратък и едва доловим.

Кристал: При почукване кристалът създава задоволителен звънлив звук, подобен на камбанка. Съдържанието на олово в материала позволява звуците да бъдат леко удължени.