Тенденциите в баровото оборудване

барман прави коктейли с добро барово оборудване

Коктейлите и баровете извървяха дълъг път на развитие. В далечното минало напитките бяха част от хранителните услуги, но днес вече са абсолютно отделен сегмент. Доказателство за това са данните от предходните години, които показват, че баровете правят милиарди. Тук не става въпрос само за нощните клубове, ами и за баровете, в които можете да отидете с приятна компания и да изкарате вечерта, за пиано баровете, плажните барове и т.н. Какво обаче ги обединява всички тях? Ако не се досещате, ще ви подскажем - стилът и оборудването. И двете неща са неизменна част от един бар. Баровото оборудване е разнообразно, но без него, повечето коктейли и интересни напитки не биха изглеждали по начина, по който изглеждат сега. Нека да видим какви са тенденциите при баровото оборудване.

Модерните тенденции при оборудването за бар

Естествено, новите неща са точно онези добре забравени стари. Например, на мода са онези коктейли, които бяха към края на 90-те години. Опушените аромати и плодовите вкусове са това, което хората търсят най-много. Сами се досещате, че няма как да направите красив плодов коктейл без подходящо бар оборудване, с което да оформите плодовете за украсата. Ножът за белене, специалното чукче за лед и високите чаши са само някои от нещата, които ще ви трябват. Колкото по-добър е резултатът, толкова повече ще бъде сниман този коктейл.

Не всичко обаче е толкова познато, колкото си мислим. Много от барманите, създават своите знакови питиета като подменят основния алкохол в един добре познат коктейл с друг - вместо бърбън текила и т.н. Така променят вкуса и изненадват гостите на заведението си. Безспорно тук мерилките за алкохол са от основно значение, защото само точното количество алкохол ще осигури прецизен вкус.

Интересен факт е че милениалите предпочитат да пият вино пред бира. Това отваря врати пред креативността как може да се украси една чаша с розе или с пенливо вино, без да се губи престижността на напитката. Освен това, закономерност, която се наблюдава днешно време е, че младите хора нямат нищо против да променят напитката си спрямо мястото, на което са. Например, когато са на почивка най-често експериментират с коктейли, които не са част от любимите им петък вечер. Когато пък са на зимна разходка, дори и да не се почитатели на виното, се сдобиват с чаша греяно вино.

чаша с коктейл

Украсите на чашите в този случай са от огромно значение. Коктейлите са интригуващи до голяма степен и заради външния си вид. Тоест чашата трябва да е елегантна, прозрачна, за да се вижда ледът и плодовете в нея, както и да бъде достатъчно голяма за да побере всичко. Бар пресите например ще помогнат на добрия барман да използва максимално количество от плодовия сок, а ножът декоратор да оформи красиви форми от плодовете. Колкото по-отчетливо се забелязва какво има в коктейла и по-оригинални са формите, толкова по-популярен става коктейла.

Хубаво е обаче да се тества какво допада на клиентите на дадено място. Макар и по-огромните коктейли винаги да са по-харесвани има различни предпочитания спрямо мястото, на което се предлагат.

Факт е, че баровете и стиловете се променят непрестанно. Ако изходим от факта, че хората все по-често се научават да посещават барове, просто на път от работа към вкъщи, означава, че скоростта на поднасяне на напитката трябва да е максимална. Което значи, че оборудването трябва да е под ръка на бармана, за да може той максимално бързо да направи питието. Това на практика означава, че ако барманът търси зад бара мерилката за алкохол 5 мин, много вероятно е този клиент никога повече да не се върне в бара.

Доброто барово оборудване увеличава ефективността на бармана и намалява необходимите стъпки до поднасянето на питието. Дори самото подреждане на нещата може да повлияе на качеството на обслужването. Да погледнем например една подложка за чаши, която не може да побере всички чаши. Това означава, че част от чашите няма да са изсъхнали добре и е възможно да останат на петна, което пък от своя страна ще доведе до лоши коментари за заведението и върнати напитки. Ето как нещо толкова незабележимо като достатъчната бар мрежа може да изиграе толкова голяма роля, заради това и организацията на пространството е толкова важна.

Въпреки че баровото оборудване продължава да се развива, някои елементи от него продължават да издържат на изпитанията на времето. Например пасаторите са нещо, което няма да изчезне скоро, заедно с ножовете за декорация и рендетата. Машините за лед и ледотрошачките също са неща, които няма да спрат да се използват.