Защо мазнината се премества от центъра към краищата на тигана?

празен тиган за готвене

Току що сте си купили нов тиган с незалепващо покритие, но забелязвате, че когато готвите, мазнината се мести от центъра на съда към ръбовете. Или може би, студеният тиган леко се клати върху вашия индукционен котлон? Това преместване на олиото в тигана е един доста любопитен феномен, който повечето хора са наблюдавали, но малко от нас разбират защо се случва. Много от потребителите смятат, че това се дължи на грешка при обработката на материала на съда или дефект на самия тиган. Това обаче, е напълно погрешно схващане.

Разбира се, вида тиган, който използвате има влияние върху разпределението на мазнината. Има обаче и други фактори, които стоят зад това интересно кулинарно явление. Тук ще ви разкажем повече за това, какво се случва с тигана ви по време на готвене и ще ви дадем някои препоръки как да изберете качествен съд, който да използвате в своя полза в кухнята.

Тиган с вдлъбнатина в долната част

Много хора смятат, че основата на съдовете трябва да е абсолютно, 100% плоска. Това не е вярно. Защо? Известно е, че металът се разширява при нагряване. Ако идеално плосък тиган бъде изложен на високи температури, това може да доведе до изкривяване на дъното, тъй като металът няма възможност да се разширява допълнително в надлъжна посока.

За да предотвратят този проблем, производителите на съдове за готвене често умишлено създават лека кривина или вдлъбнатина в основата на тигана, което позволява по-добър контакт с източника на топлина и по-равномерно разпределение на топлината. Тази лека вдлъбнатина също така, позволява естественото разширяване и свиване на тигана, докато се нагрява и охлажда, предотвратявайки неговото изкривяване и повреда.

Тиганите с вдлъбнатина в долната част обаче, могат да имат един малък недостатък – олиото може да се премести от центъра към ръбовете на съда. Ако тази кривина е твърде голяма, това може да причини както проблеми с разпределението на топлината, така и със стабилността. Съвсем леката вдлъбнатина, обикновено се смята за идеалния баланс между стабилност, разпределение на топлина и предотвратяване на залепване. Това се прилага не само при тиганите, ами и при тенджерите.

Температурен градиент

Вдлъбнатината на дъното на тигана обаче, не е основната причина мазнината да се движи от центъра към краищата на съда. Докато тази характеристика може до голяма степен да допринесе до появата на това явление, основната причина се крие в температурния градиент, който се образува по повърхността на тигана.

Когато тиганът се нагрее, металът в центъра на тигана става по-горещ от метала по краищата. В резултат на това, мазнината разположена в центъра на тигана, се нагрява и разширява, ставайки по-малко плътна от по-хладната мазнина по краищата на тигана. Тази разлика в плътността кара по-малко плътната мазнина да се издигне до върха и да се придвижи към по-хладните ръбове на тигана.

Този ефект е чисто физически и следователно, при никакви обстоятелства не може да се каже, че се дължи на някакъв дефект на материала или тигана.

Преместване на мазнината при използване на алуминиев тиган върху индукционен котлон

Алуминият е отличен проводник на топлина, което го прави идеален за направата на съдове за готвене. Проблемът обаче е, че той е феромагнитен материал и затова не трябва да се използва върху индукционни готварски котлони.

Когато използвате алуминиев съд за готвене на индукционен плот, магнитното поле, индуцирано от плота, предизвиква преминаване на електрически ток през съда. Този ток генерира топлина поради съпротивлението на метала срещу потока електричество, което загрява съдовете и всичко, което е вътре в тях.

Алуминият обаче не е магнитен материал, така че не реагира толкова силно на магнитното поле, колкото други метали като желязо или неръждаема стомана. В резултат на това, магнитното поле не е равномерно разпределено по дъното на алуминиевия съд.

Това неравномерно разпределение на магнитното поле кара горещите точки да се образуват по краищата на тигана, а не в центъра. Когато олио или масло се добавят към тигана, те ще се придвижат към по-хладните зони, които се намират в краищата на тигана, оставяйки центъра относително сух. Това може да причини неравномерно готвене и изгаряне на мазнината.

тиган с добре изработено дъно и наденички

За да избегнете това, е препоръчително да използвате тиган с дебело и плоско дъно, или съд изработен от стомана или чугун.

Препоръки при избор на тиган

Първо, е важно да разберете, че това придвижване на мазнината към краищата на тигана, в никакъв случай не означава, че вашият съд за готвене е дефектен или некачествен. И все пак, може да искате да го избегнете, тъй като това може да окаже влияние на качеството на храната.

Ето някои неща, които да имате предвид когато избирате тиган.

  • Изберете материал, съвместим с индукционен котлон. Тиганите изработени от неръждаема стомана или чугун са подходящи за използване върху индукционни готварски уреди. Тези материали ще реагират по-добре на магнитното поле на индукционния плот и ще разпределят топлината по-равномерно по повърхността на тигана.
  • Търсете тиган с плоско и дебело дъно. Съдовете с плоска и дебела основа осигуряват дълготрайна стабилност и оптимален топлообмен.
  • Изберете размера и формата на тигана според големината на вашия котлон. Съд, който е твърде малък или твърде голям за размера на вашата готварска печка, може да причини неравномерно разпределение на топлината и горещи точки.
  • Инвестирайте във висококачествен тиган. Добре изработеният и качествен тиган ще разпределя топлината по-ефективно и равномерно, намалявайки вероятността мазнината да се придвижи към краищата.

Преместването на мазнината от центъра към краищата на тигана не е необичайно явление и не означава, че вашият съд за готвене е дефектен. Най-често се случва при използване на алуминиеви съдове за готвене върху индукционен котлон. Този „проблем” е чисто физически и може да бъде избегнат чрез използването на тиган с по-плоски и дебело дъно, който е изработен от стомана или чугун.