Какъв вид чаша да изберете за вашата напитка?

чаши за вино на маса

От безалкохолни напитки и коктейли до вино и спиртни напитки, видовете чаши, които използвате, могат да повлияят не само на цялостния завършек, но и на вкуса на вашето питие. Всеки тип чаша има внимателно обмислен дизайн - някои са заоблени, позволяващи по-добро аериране, други имат издължени силуети, даващи възможност на вашето шампанското да се разпени. Избирането на подходящата чаша може да направи вкуса на напитката в пъти по-добър.  

Тук ще ви разкрием тайните зад избора на перфектния съд, в който да сервирате различните видове питиета. Така че независимо дали искате да впечатлите гостите си по време на вечеря или просто да подобрите личното си изживяване, нашето изчерпателно ръководство, ще ви предостави знанията, от които се нуждаете.

Чаши за вино

Дизайнът и формата на чашата могат значително да повлияят на аромата и температурата на виното. Тук ще ви дадем някои съвети как да изберете правилния съд за червено, бяло вино и шампанско.

Чаши за червено вино

Червените вина, особено тези с по-наситени вкусове, е най-добре да се сервират в чаши с широк отвор. Това ще позволи на течността да се окисли и изпари - два химически процеса, които ще подобрят вкуса. Широкият ръб на чашата също така, ви дава възможност да вдишате аромата на напитката, засилвайки усещането ви за вкус.

Чаши за бяло вино

Чашите за бяло вино обикновено имат по-тесен отвор от тези за червено, както и издължено стъбло. По-малката повърхност не позволява на виното да се окисли твърде бързо, запазвайки неговите деликатни, плодови вкусове. Дългото стъбло, от друга страна, ще ви помогне да държите чашата без да затопляте напитката вътре.

Чаши за шампанско

Чашите с форма на флейта или лале са най-подходящи за сервиране на шампанско. Те са високи и имат малък, тесен отвор, който запазва виното пенливо и не позволява бързото му изпаряване. Формата на съда минимизира излагането на виното на въздух, позволявайки на мехурчетата да се издигат в концентрирана струя от дъното до върха на чашата. Този дизайн помага на виното да остане пенливо и осигурява визуално привлекателна презентация.

Коктейлни чаши

Видовете коктейлни чаши, които избирате, ще зависят от коктейла, който правите, от алкохола, които използвате, както и количеството лед и гарнитури, които искате да включите.

Чаши за Мартини

Чашите за мартини обикновено имат конусовиден силует, с широк ръб и дълго стъбло. Широкият отвор на съда ви позволява максимално да се насладите на аромата и вкуса на вашата напитка. Класическата чаша за мартини побира около 230 мл. и се използва за сервиране на коктейли без лед.

Чаши за Маргарита

Коктейлът Маргарита е друга специална напитка, която се поднася в собствена, уникална чаша. Отличителната форма на чашата за Маргарита добавя елемент на стил и визуална привлекателност към напитката. Удълженото стъбло и широката, плитка купа създават елегантно и празнично представяне, което се асоциира с коктейл Маргарита.

храна и вино

Чаши за безалкохолни коктейли

Безалкохолните коктейли, най-често се поднасят в големи цилиндрични чаши, които позволяват смесването на голямо количество безалкохолен микс и лед. Тези чаши имат по-голям капацитет в сравнение с други стъклени съдове, така че да поберат по-голям обем течност. Високата цилиндрична форма на чашата представя напитката по естетически приятен начин. Слоевете и цветовете на съставките са по-видими, което прави вашия коктейл визуално привлекателен.

Чаши за спиртни напитки

Чашите за спиртни напитки обикновено са къси, с широк отвор и дебело дъно. Те разполагат с достатъчно място, за да поберат кубчета лед и желания от вас алкохол. Могат да се използват за водка, уиски, бърбън и др. Широкият отвор на чашата позволява да се наслаждавате на ароматите на алкохола, докато отпивате.