Какво е тиган за фламбе и може ли всеки един тиган да го замести?

Фламбето е техника, която се изпълнява, като се запали ликьор, полят върху храна, още в тигана. Този процес добавя вкуса на ликьора към ястието и премахва суровостта на алкохола. Техниката за фламбиране никак не е нова, макар днес да можете да срещнете интересни вариации. Като цяло добавянето на сосове по време на готвенето се практикува почти от толкова отдавна отколкото и самото готвене. Когато обаче течността се запали е необходимо да имате добър и издръжлив тиган, който да ви предпази от инциденти. Нека да видим какъв трябва да е тигана за фламбе.
През 18-ти и 19-ти век френските готвачи доразвиват кулинарното изкуство и фламбето. Те са първите, на които им хрумва не само да придадат вкус на ястието, ами и да осигурят визуално шоу на гостите в ресторантите.
Когато използва техниката фламбе, готвачът трябва да има затоплени и храната и ликьора. Храната трябва да се отстрани от пряката топлина и ликьорът да се излее върху нея. След това ликьорът се запалва и храната се сервира, когато пламъкът изгасне. Това на практика означава, че алкохолът в ликьора се е изчерпал.
Фламбето е ефектна техника, но естествено може да бъде и доста опасна такава. Готвачът трябва да се погрижи никога да не употребява алкохол близо до открит огън, нито да излива алкохола върху храната директно от бутилката. Ако храната е прекалено гореща, пламъкът може да премине нагоре към потока алкохол и да влезе в бутилката. Вместо това готвачът трябва да използва черпак с дълга дръжка, за да излее ликьора в тигана. Готвачът трябва да изчака, докато пламъците угаснат, за да сервира храната.
Най-често фламбето се представя на гостите отстрани на масата, където привлича вниманието. Определено техниката е интригуваща и е възможно и другите гости да пожелаят да похапнат такова ястие. Трябва да се внимава и дали на масата няма поставена ваза с високи цветя или други аксесоари, които да са лесно запалими, докато готвачът фламбира отстрани на масата. Ако има такива, то той трябва да е застанал на известно разстояние.
Какъв трябва да е тиганът за фламбе?
Задължително тиганът трябва да е изработен от неръждаема стомана или мед. Ако има незалепващо покритие то ще бъде нарушено от огъня, така че когато избирате тиган, се съсредоточете върху стоманените и медните. За да може да задържи огъня, този тиган трябва да има високи и заоблени страни. Абсолютно задължително е тиганът за фламбе да притежава дълга дръжка, така че ръцете на готвача да са далеч от открития пламък.
Тиганите за фламбе се предлагат във всеки един магазин за тенджери и тигани. Може обаче да не е наречен точно с това име, така че потърсете тиган, който просто да отговаря на горните критерии. Най-добре е тиганът да не е комбиниран от няколко материала, а да е изработен само със стомана или само с мед. Имайте и това впредвид.
Цената на стоманените тигани е сравнително висока, така че трябва да отделите сравнително висок бюджет. Не съжалявайте за изхарчените пари, защото този тиган ще бъде изложен на открит пламък и силна топлина и качеството му е от първостепенно значение.
Какъв цвят трябва да е този тиган?
Цветът и размерът нямат огромно значение. Общо взето, ако кухнята ви е с определени цветове може да потърсите и тиган в същите. Размерът също не е важен, стига стените на тигана да са високи. Ако готвите за голямо семейство или пък ви е необходим тиган за шоу пред клиенти в ресторант тогава среден или голям тиган ще ви свършат най-добра работа. Бъде сигурни обаче, че големия тиган няма да ви тежи прекалено много, когато е пълен с ястието. Ако това се случи, вашето представление може да не е гладко откъм движения, а насечено, заради теглото на тигана. Приготвянето на храна е нещо приятно и забавно, когато имате подходящите съдове. Качествените тигани и тенджери ще ви позволят да развиете уменията си в готвенето.