Какво е тиган за фламбе и може ли всеки един тиган да го замести?

фламбе на месо в тиган

Фламбето е техника, която се изпълнява, като се запали ликьор, полят върху храна, още в тигана. Този процес добавя вкуса на ликьора към ястието и премахва суровостта на алкохола. Техниката за фламбиране никак не е нова, макар днес да можете да срещнете интересни вариации. Като цяло добавянето на сосове по време на готвенето се практикува почти от толкова отдавна отколкото и самото готвене. Когато обаче течността се запали е необходимо да имате добър и издръжлив тиган, който да ви предпази от инциденти. Нека да видим какъв трябва да е тигана за фламбе.

През 18-ти и 19-ти век френските готвачи доразвиват кулинарното изкуство и фламбето. Те са първите, на които им хрумва не само да придадат вкус на ястието, ами и да осигурят визуално шоу на гостите в ресторантите.

Когато използва техниката фламбе, готвачът трябва да има затоплени и храната и ликьора. Храната трябва да се отстрани от пряката топлина и ликьорът да се излее върху нея. След това ликьорът се запалва и храната се сервира, когато пламъкът изгасне. Това на практика означава, че алкохолът в ликьора се е изчерпал.

Фламбето е ефектна техника, но естествено може да бъде и доста опасна такава. Готвачът трябва да се погрижи никога да не употребява алкохол близо до открит огън, нито да излива алкохола върху храната директно от бутилката. Ако храната е прекалено гореща, пламъкът може да премине нагоре към потока алкохол и да влезе в бутилката. Вместо това готвачът трябва да използва черпак с дълга дръжка, за да излее ликьора в тигана. Готвачът трябва да изчака, докато пламъците угаснат, за да сервира храната.

Най-често фламбето се представя на гостите отстрани на масата, където привлича вниманието. Определено техниката е интригуваща и е възможно и другите гости да пожелаят да похапнат такова ястие. Трябва да се внимава и дали на масата няма поставена ваза с високи цветя или други аксесоари, които да са лесно запалими, докато готвачът фламбира отстрани на масата. Ако има такива, то той трябва да е застанал на известно разстояние.

Какъв трябва да е тиганът за фламбе?

Задължително тиганът трябва да е изработен от неръждаема стомана или мед. Ако има незалепващо покритие то ще бъде нарушено от огъня, така че когато избирате тиган, се съсредоточете върху стоманените и медните. За да може да задържи огъня, този тиган трябва да има високи и заоблени страни. Абсолютно задължително е тиганът за фламбе да притежава дълга дръжка, така че ръцете на готвача да са далеч от открития пламък.

готварко шоу фламбе

Тиганите за фламбе се предлагат във всеки един магазин за тенджери и тигани. Може обаче да не е наречен точно с това име, така че потърсете тиган, който просто да отговаря на горните критерии. Най-добре е тиганът да не е комбиниран от няколко материала, а да е изработен само със стомана или само с мед. Имайте и това впредвид.

Цената на стоманените тигани е сравнително висока, така че трябва да отделите сравнително висок бюджет. Не съжалявайте за изхарчените пари, защото този тиган ще бъде изложен на открит пламък и силна топлина и качеството му е от първостепенно значение.

Какъв цвят трябва да е този тиган?

Цветът и размерът нямат огромно значение. Общо взето, ако кухнята ви е с определени цветове може да потърсите и тиган в същите. Размерът също не е важен, стига стените на тигана да са високи. Ако готвите за голямо семейство или пък ви е необходим тиган за шоу пред клиенти в ресторант тогава среден или голям тиган ще ви свършат най-добра работа. Бъде сигурни обаче, че големия тиган няма да ви тежи прекалено много, когато е пълен с ястието. Ако това се случи, вашето представление може да не е гладко откъм движения, а насечено, заради теглото на тигана. Приготвянето на храна е нещо приятно и забавно, когато имате подходящите съдове. Качествените тигани и тенджери ще ви позволят да развиете уменията си в готвенето.