Кои тенджери са подходящи за индукционни котлони?

две тенджери

Технологиите се развиват и ако преди няколко години, най-модерните котлони бяха керамичните, то сега всички говорят само за индукционните. Те са модерен начин за приготвяне на храна, който малко по малко навлиза във всички домове и професионални кухни. Има обаче някои тенджери, които могат и други, които не могат да се поставят върху индукционните котлони. Сигурно сте забелязали, че на някои тенджери и тигани пише в информацията им, че са подходящи за индукционни котлони. Индукционното готвене е много различно от конвенционалното готвене на газ или електричество и само определени видове тигани може да се използват върху индукционен котлон. Как да се ориентирате обаче кои тенджери са подходящи?

Какво представлява индукционното готвене?

Индукционните котлони имат магнитна намотка под повърхността, която създава магнитно поле със съда, поставен отгоре. Създадената в електромагнитното поле енергия загрява съдържанието му. Този метод за готвене пести енергия и храната се приготвя по-бързо. Повърхността за готвене остава хладна и вероятността за инциденти е почти нулева.

С толкова много позитиви няма как индукционното готвене да не добие популярност. Това е и причината вече за толкова много тенджери и тигани да бъде специално отбелязано, че са подходящи за индукционно готвене. Те трябва да притежават дъно от неръждаема стомана или емайлирана такава. Подходящ материал е и чугуна.

тенджера с храна в нея

Какви характеристики трябва да притежава една тенджера, за да я използвате върху индукционен котлон?

Няма значение, дали само дъното е изработено от феромагнитни материали или цялата тенджера. И в двата случая, този съд е подходящ за използване. Макар по-горе да отбелязахме, че неръждаемата стомана е един от материалите, трябва да имате в предвид, че ако в нея има високо съдържание на никел, той ще блокира магнитното поле и котлонът няма да се стартира.

Алуминиеви, изцяло медни или стъклени съдове за готвене не са подходящи, освен ако нямат слой на дъното от феромагнитен материал. Много производители започнаха да добавят магнитен слой към дъното на тенджерите и тиганите им именно поради тази причина. По-старите модели обаче, неразполагащи с такъв слой, няма как да работят. Отделно от това, алуминият и медта изискват много по-високи честоти, за да генерират топлината, необходима за готвене.

Размер на тенджерата?

При индукционното готвене, тенджерата трябва да съвпада с котлона, да за може да се образува магнитното поле, без което реално няма да има топлина. Освен това дъното трябва да е абсолютно равно. Има различни котлони, които позволяват леки отклонения от размера, но съвет от нас е да не разчитате прекалено много на това.

При нас ще откриете огромно разнообразие от тенджери с най-различна вместимост, така че няма как да не успеете да откриете подходяща за вашите котлони. Разполагаме и с големи тенджери, подходящи за кухненско оборудване на професионални кухни. Но най-хубавото е, че разполагаме с различни стилове и можете да поръчате само единични бройки.

Какво трябва да знаете, когато избирате тенджера?

Най-добре е да изберете съдове, когато знаете на какво ще готвите. Ако обаче това не е възможно, тогава съвет от нас е да изберете тенджера, която може да работи и на ток и на индукция. Така няма да се налага да подменяте или да купувате нова тенджера.

Не е лоша идея да обърнете внимание и на дебелината на дъното. Колкото по-дебело е то, толкова по-добре ще се разпределя топлината, ако ще готвите на ток. Ако е на индукция, топлината сама се разпределя равномерно.

Винаги обръщайте внимание и на дръжките, които са прикачени към тенджерата. Те трябва да са устойчиви и стабилно закрепени. Освен това не е добра идея, да изберете тенджера без дръжки, ако няма да я използвате с индукционни котлони. При тях, тенджерата не се нагрява и можете да я вдигнете дори и с ръце. При останалите видове тенджери обаче, ситуацията е различна.