Тенджери и тигани от чугун

чугунен съд

Чугунът е материал, който още от векове се използва за направата на съдове за готвене. Тиганите от чугун, например, са известни със своята издръжливост, запазване на топлина и гъвкавост.

Като цяло, на пазара се предлагат два вида чугунени съдове - такива, които са изработени от чист чугун, както и такива с емайлирано покритие. Готварските съдове от чист, непокрит чугун са популярни още от древни времена. Емайлираните тенджери и тигани, от друга страна, са сравнително по-ново изобретение.

Докато необработените съдове от чугун (без покритие) имат дълга история и все още се използват широко днес, емайлираният чугун става все по-популярен през последните години поради лесната си употреба и поддръжка, както и привлекателния си външен вид.

Тук ще разгледаме разликите между съдовете от чист чугун и тези с емайлирано покритие. Също така, ще ви запознаем с някои от техните предимства и недостатъци.

Тигани и тенджери от чугун без покритие

Тези съдове са изработени от чист чугун и не са покрити с никакъв друг материал, като емайл, керамика или незалепващо покритие. Например, тенджерите от чугун се правят чрез изливане на разтопено желязо във форма и оставянето му да се охлади и втвърди. След това, получените съдове се почистват, полират и често се омасляват предварително, преди да бъдат продадени.

Суровият чугун има естествена незалепваща повърхност, която може да бъде подобрена чрез подходящо омасляване, при което маслото се изпича върху повърхността, за да се създаде полимеризиран слой, който осигурява естествена незалепваща повърхност. Готварските съдове от необработен чугун  са издръжливи и могат да се използват години наред с подходяща грижа.

Емайлирани чугунени тенджери и тигани

Емайлираните чугунени съдове са покрити с тънък слой емайл, който им дава оптимална защита от ръжда. Емайлът е стъкловидно покритие, което се топи върху желязото при 800-900 градуса. Подобно на стъклото, емайлът е много твърд, непорест и предимно гладък. За разлика от чугуна без покритие, емайлираният чугун не се нуждае от омасляване.

Тиганите от чугун с емайлирано покритие се предлагат в различни цветове и стилове. Те са популярен избор за много домашни готвачи поради привлекателния си външен вид и нереактивна повърхност.

чугунен тиган

Предимства и недостатъци на съдовете от чугун без покритие

Някои от основните предимства на тиганите и тенджерите от чист чугун, са:

 • Издръжливост. Готварските съдове от необработен чугун са много издръжливи. С подходящи грижи, те могат да се използват много години.
 • Отлично запазване на топлината. Чистият чугун се нагрява равномерно и запазва топлината добре, което го прави чудесен за пържене и печене.
 • Незалепваща повърхност. При по-продължителна употреба и правилни грижи, тиганите от чугун могат да създадат естествена незалепваща повърхност.

Тук са и някои от недостатъците на чугуна без покритие:

 • Реактивна повърхност. Съдовете без покритие могат да реагират на киселинни храни, което може да причини ръжда и да промени вкуса на храната.
 • Чугунените тигани и тенджери са тежки. Чугунените съдове са едни от най-тежките съдове за готвене и това може да бъде проблем за някои готвачи. Твърдият чугунен тиган е почти два пъти по-тежък от алуминиев тиган, например.
 • Не може да се мие в съдомиялна машина. Необработените съдове от чугун не трябва да се мият в съдомиялна машина, тъй като това може да ги повреди и да причини ръжда.

Предимства и недостатъци на емайлираните чугунени съдове

Предимствата, които тиганите и тенджерите от емайлиран чугун могат да предложат, са:

 • Нереактивна повърхност. Емайлираният чугун има нереактивна повърхност, която не реагира с киселинни храни, като домати или оцет.
 • Лесни за почистване и поддръжка. Съдовете с емайлирано покритие се почистват лесно, като някои дори са подходящи за миене в съдомиялна машина.
 • Атрактивен външен вид. Емайлираните готварски съдове се предлагат в различни цветове и стилове, което ги прави привлекателно допълнение към всяка кухня или маса за хранене.

Тиганите и тенджерите от емайлиран чугун имат и някои недостатъци, включително:

 • Тежки са. Емайлираните съдове, както и тези от чист чугун са тежки, което може да затрудни боравенето с тях.
 • Не са подходящи за готвене на висока температура. Емайлът може да се повреди при високи температури. Така че тиганите от емайлиран чугун може да не са подходящи за пържене.
 • По-висока цена. Тенджерите и тиганите с емайлирано покритие могат да бъдат по-скъпи от съдовете изработени само от чугун.

Тиганите и тенджерите от чугун могат да бъдат чудесно допълнение към всяка кухня. Те са издръжливи, осигуряват равномерно нагряване и отлично запазване на топлина, и могат да се използват на различни котлони, включително индукционни. Въпреки че може да изискват повече поддръжка, с правилните грижи, тези съдове могат да издържат много дълго време.

Независимо дали сте опитен готвач или начинаещ в кухнята, тиганите и тенджерите от чугун със сигурност ще ви бъдат полезни. Така че си струва да обмислите да имате поне един такъв съд за готвене.