Войната на приборите: вилици срещу лъжици

отпечатък на лъжица и вилица

Когато седнете да ядете, най-често имате и лъжица и вилица отстрани на чинията ви. Неминуемо ви се е случвало да се зачудите, кое от двете е по-добро за използване и с кое да ядете. Има много храни, които могат да се консумират и с двата прибора. Всеобщото вярване е обаче, че вилицата е по-добра, защото има зъби и устройството ѝ е по-сложно. Лъжицата за хранене пък може да задържа течности, което вилицата не може да прави. Би било абсурдно да ядете супа с вилица, нали така. Нека да дадем една безпристрастна оценка на двата вида прибори за хранене и да отличим фаворита. Да започваме.

Измерихме различните качества на всеки прибор за хранене, за да ви информираме кой е по-добрият. Те се класират в шест различни категории и който прибор има по-висок резултат, той е победител.

Музикалност

Представете си, че седите на пода в кухнята и се опитвате да свирите на тенджерите и тиганите. По-вероятно ли е да посегнете към лъжица или към вилица, за да свирите с тях? Лъжицата със сигурност е най-музикалният от приборите за хранене. Когато ударите повърхност с вилица, произвеждате тънък, почти болезнен звук, но с лъжица създавате богат звук, който дори има слоеве. Вилицата просто няма закръглеността и гладките ръбове, които правят лъжицата идеална за всякакви музикални начинания.

Колко далеко може да се хвърлят?

Това е много важна категория, защото аеродинамичността е много полезно качество за всеки прибор за хранене. В този експеримент измерихме докъде стига и лъжицата и вилицата за хранене, след като са паднали от масата или са били хвърлени. След много измервания се стига до заключението, че вилиците отиват много по-далеч и са много по-добри захвърляне от лъжиците в тази област. Средното разстояние на вилицата е по-голямо от това на лъжицата. Следващия път, когато трябва да хвърлите прибор по някого на масата, например братовчед ви, ви предлагаме да посегнете към вилицата вместо към лъжицата.

Чупливост

Въпреки че всички прибори са направени така, че да издържат на изпитанията на времето и грубата сила, това не винаги включва всичко в съвременния свят. И лъжиците, и вилиците имат подобна структура, но лъжиците са малко по-издръжливи, защото вместо малки, чупещи се зъби, те имат гладка и кръгла форма. При вилицата е по-лесно да се отчупят зъбите, докато при лъжицата, най-лесно се чупи дръжката. Това са им уязвимите точки.

Популярност в киното

Има повече филми, кръстени на вилици, отколкото на лъжици. Много филми за здравословното хранене са кръстени на вилици вместо на лъжици, така че изглежда очевидно, че вилиците имат монопол върху филмовите заглавия. Освен това като символика, много по-често се изобразява нож с вилица, вместо лъжица. Това допълнително дава приоритет на популярността на вилицата.

Носене на яйце

Друга важна функция на приборите за хранене е способността им да балансират храна. Надежден начин за измерване е чрез тестване на това колко добре могат да носят яйце. След много опити се установява, че лъжицата има много по-добра форма за задържане на яйца. Вилицата може да задържи яйцето съвсем малко и то благодарение на плоската си повърхност. За тази цел обаче са необходими повече баланс и концентрация, за да се запази яйцето стабилно. Следователно, в състезание за носене на яйца, лъжица има надмощие над вилицата.

лъжици и вилици в обща купа

Мнението на домашните любимци

Според проучвания почти всички домашни любимци предпочитат вилиците пред лъжиците. От това може да се заключи, че вилиците са предпочитаният прибор от животните. Можете и вие да го тествате това, като поставите вилица и лъжица пред домашния ви любимец и проследите към кой прибор за хранене ще се насочи първо.

Популярното мнение

Мнозина вярват, че вилиците са по-добри от лъжиците, защото са многофункционални за използване, докато единственото предимство на лъжицата е, че може да задържа течност. Но вилиците могат да направят много повече от това. Те са идеални за използване за ядене на всички храни и ако не можете да ядете нещо с вилица, то вероятно можете просто да го изпиете. В действителност вилицата и лъжицата са като ин и ян на приборите за хранене, винаги са комплект. Не можете да имате едното без друго.