Да използваме ли тигани от въглеродна стомана?

съд от въглеродна стомана

Какъв тип тиган да използваме вкъщи винаги е много труден въпрос. Някои домакинства разполагат с чугунен, стоманен, незалепващ, оребрен и още 10 различни вида. Има обаче и такива, които имат по 1-2 тигана само. Какво представляват тиганите от въглеродна стомана и как да се грижите за тях, ще ви разкажем по-долу. В случай че имате такъв тиган или искате да притежавате, тази статия ще ви е от огромна полза.

Какво точно означава въглеродна стомана?

Ще започнем с пояснение на термините, защото объркването с видовете стомана може да бъде доста често срещано. Когато видите в описание на продукт, че е написано железен тиган, обикновено се има предвид стоманени тигани или тигани от въглеродна стомана. Стоманените тигани не трябва да се бъркат с тиганите от неръждаема стомана.

Въглеродната стомана е легирано желязо с ниско съдържание на въглерод и е лесна за коване. Желязото, от друга страна, има по-високо съдържание на въглерод от стоманата и е добро за леене (както чугунените съдове), но е по-малко подходящо за формоване и коване, както е при "железните съдове".

Въпреки това, тъй като терминът "железен тиган" стана толкова разпространен, той е използван по-често, макар и да не е съвсем правилно. Това, което най-основно трябва да запомните е, че железният тиган не е тиган от неръждаема стомана.

желязна тенджера

Какви са предимствата и недостатъците на железния тиган?

Предимства на железен тиган са много на брой и заради това доста хора предпочитат да имат поне един такъв в кухнята си. Той е:

  • изключително издръжлив,
  • устойчив на надраскване,
  • по-лек от класическия чугунен тиган,
  • свойствата му за пържене се подобряват при по-продължителна употреба.

Недостатъците на железния тиган са:

  • може да ръждяса,
  • не е подходящ за съдомиялни машини,
  • обикновено трябва да се изпече преди първа употреба,
  • храната може да залепне за дъното му,
  • материалът е склонен към деформация на дъното при прегряване или неравномерно нагряване.

Железният тиган трябва да бъде омаслен преди първата му употреба

Преди да го използвате за първи път, задължително го омазнете. В противен случай цялата храна, която сложите в него безнадеждно ще залепне и изгори. Ако за първи път преминавате от тиган с незалепващо покритие към железен тиган, трябва да отделите известно време, за да се запознаете със свойствата за пържене на железния тиган. Това може да ви спести потенциални злополуки при готвене.

Веднага след като сте омаслили добре новия железен тиган и сте свикнали с поведението му по време на пържене, можете да приготвите почти всяка храна в него, било то месо, риба, зеленчуци или дори ястия с яйца.

Загрявайте храната бавно: Това ще предотврати изкривяването на железния тиган

Както обяснихме по-горе, железните тигани са направени от стомана. За тази цел парче стоманена ламарина се привежда във формата на тиган с помощта на подходящи техники за формоване и коване. Тъй като всъщност плоското парче ламарина е притиснато във формата на тиган с много сила, има известно напрежение в материала. Ако железният съд се нагрее, металът се разширява и възникват допълнителни напрежения. Ако загреете своя железен тиган твърде бързо, твърде много или неравномерно (неправилно позициониране на котлона), рискувате той да се изкриви завинаги. Стоманата също така не е и толкова добър проводник на топлина, колкото алуминият например. Така че дайте на материала известно време да абсорбира и да разпредели топлината.

Трябва да внимавате и с индукционните котлони, защото те са с кръгли намотки. Благодарение на тях се нагрява само пръстеновидната част от дъното на тигана. Тази пръстеновидна част се разширява по-бързо и повече от не нагряваната директно част. Следователно прекомерното нагряване може да доведе до трайна деформация на дъното на железния съд. Затова никога не използвайте максималното ниво на мощност, а 2/3 от максималната мощност, например ниво 6 от 9. Обърнете специално внимание и на централното позициониране на съда върху зоната за готвене.