Какво трябва да знаем за купите за супа

Като истински почитатели на качествената посуда ни е трудно да си представим, че сервиза за хранене може да бъде пълен без купи за супа. Истината е, че купите за супа освен практични са и много красиви, затова не трябва да бъдат пренебрегвани лекомислено. В тази статия ще разкрием най-важните неща, които трябва да знаете за тези съдове, и на кои аспекти да обърнете внимание при избора на модел и грижата за него.

Какво всъщност са купите за супа?

Като за начало купите за супа не трябва да се бъркат с дълбоките чинии за супа. Обикновено чиниите за супа са по-плитки и с широк ръб, който има практична цел. Освен че позволява лесното захващане на съда, също така предотвратява разливането при пренасяне на съдържанието от едно място на друго. Като допълнителен бонус той може да подобри чинията визуално.

При купите за супа често има дръжка, но тя не е задължителна. Те са с по-голяма вместимост. Позволяват сервирането на топли и студени супи, гранола и овесена каша, но за разлика от чиниите не са подходящи за паста.

Какви материали и разцветки има на пазара?

Купите за супа се произвеждат от разнообразни материали като порцелан, керамика, стъкло и аркопал. Също така се предлагат в различни цветове и шарки, способни да задоволят и най-изтънчените вкусове. Един естетически издържан съд може да направи всяко ястие да изглежда още по-апетитно, така че дизайнът не е за подценяване.

Една от ползите на купите за супа е, че са подходящи за съдомиялна машина и микровълнова фурна - два незаменими електроуреда за домакинството в днешно време. Това ги прави изключително удобни за ежедневна употреба.

Как да се грижите за купите за супа

Правилната грижа е от особено значение, за да запазите купите си по-дълго време. Избягвайте резки промени в температурата, като например да заливате още горещата купа със студена вода. Не трябва да забравяте, че това невинно деяние може да доведе до спукване на купата.

Друг важен момент е да използвате мек препарат за почистване на съдове без абразивни частици, които биха надраскали нежната повърхност. Така ще запазите красивия вид на вашите купи за по-продължителен период от време.

Кой е идеалният размер и форма?

Още един важен аспект при избора на купи за супа е размерът, дълбочината и формата. В общи линии перфектният модел е достатъчно дълбок, за да побере нормално количество супа.

Стандартната вместимост е 500-600 мл, а диаметърът само 13-17 см. Някои модели имат дръжки.

Нещата стоят по различен начин по отношение на чиниите за супа. Диаметърът им варира от 20 до 27 или повече сантиметра. Вместимостта е 250 мл или по-малко. Обикновено диаметърът на дъното е по-малък от диаметъра на горната част.

Въпреки че няма строги правила за размера и формата, все пак е добре да помислите какво би ви устройвало повече. В крайна сметка решението ви трябва да се основава на индивидуалните нужди на вашето семейството.

доматена супа

Практични съвети

  • Непосредствено преди сервиране уверете се, че купите са топли. Този съвет е особено полезен за модели от стъкло или порцелан.
  • Преди да поднесете на вашите гости, не забравяйте да отстраните всякакви пръски по вътрешния и външния ръб на купата. Така тя ще има по-професионален и стегнат вид.
  • Винаги използвайте подложки за горещи съдове преди да поставите горещата купа на масата, за да предпазите повърхността от повреда.

Купите за супа не са обикновени съдове за хранене. С умело използване те могат да подобрят гастрономическото изживяване не само на вашето семейство, но донякъде и на вашите гости. Не забравяйте, че човек се храни първо с очите си. Затова е важно да обърнете специално внимание при избора на купи за супа и да се грижите за тях със същото старание, с което поддържате останалата посуда.